3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Suriye sınırında petrol

Geçen yılın Aralık ayında Suriye sınırında petrol arama çalışması başlatan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde açtığı 5 kuyudan 3'ünde petrol buldu.

TPAO Batman Bölge Müdürü Bayram Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılının Aralık ayında Suriye sınırındaki mayınlı alanın yanında petrol arama çalışması başlattıklarını belirterek, Çamurlu ve Sınırtepe'de birer, Batı Kozluca'da ise 3 kuyuda sondaj çalışması başlattıklarını söyledi.

Batı Kozluca'daki sondaj çalışmalarında 3 kuyuda da 12-13 gravite kalitede petrol bulduklarını ifade eden Kara, şöyle dedi: “Petrol fiyatlarının yüksekliği ve zaman kaybı nedeniyle mayınlı arazilerin temizlenmesini beklemeden petrol arama çalışmalarına başladık. O alana uygun kulelerle sondaj çalışmalarını sürdürüyoruz. Batı Kozluca'daki 3 kuyuda bin 300 metrede petrol bulduk. Bu 3 kuyumuzda da üretime başladık. Çıkarılan petrolün kalitesi 12-13 gravitededir. Rezerv, yapılacak incelemelerin ardından belirlenecek. Zaten Suriye'nin de sınırımıza yakın noktalarında çıkardığı petrolün gravitesi aynıdır. Çamurlu ve Sınırtepe'deki kuyularda çalışmalar sürüyor. Bu 3 bölgede toplam 10 kuyu açacağız.”

Kara, sınırdaki mayınların temizlenmesinin ardından büyük kulelerle petrol aramasına başlayacaklarını ve çalışmaların bu 3 bölgeyle sınırlı kalmayacağını da belirterek, “Biz sınıra yakın kesimlerde zaten petrol üretimi yapıyorduk. Ama bu kez mayınlı arazilerin hemen yanında üretime başladık. Mayınların temizlenmesinin ardından başka bölgelerde de petrol arayacağız” dedi.

CUDİ DAĞI'NDA SİSMİK ARAMA

Bölge Müdürü Kara, kış mevsiminin sona ermesinin ardından faaliyetlerinde hızlanma yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Ağır kış şartları nedeniyle sismik arama çalışmalarımıza ara vermiştik. Bu çalışmalara yeniden başlıyoruz. Chevron şirketi ile Cudi Dağı'nda sismik arama çalışmalarına mayıs ayında başlayacağız.
Siirt'in Pervari İlçesi'ndeki Okçular kuyusunda sondaj çalışmaları sürüyor. Şu anda 2 bin metreye indik. Bu kuyuda 5 bin metreye kadar ineceğiz. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü olarak günlük 20 bin varil petrol üretiyoruz.”
.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2006 Salı 13:03:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?