3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Süryani ve müslüman dostluğu

Midyat İlçesi'ndeki Süryani Kültür Derneği Başkanı Gebro Tokgöz, bazı gazetelerde Mardin ve Midyat ile ilgili olarak "gerginlik ve tedirginlik var" yönünde çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Yüzyıllardır dost olan Hıristiyan ve Müslümanların arasını kimse bozamaz" dedi.

Hz. Muhammed'e (SAV) hakaret içerikli karikatürlerin yayımlanması ve akabinde Trabzon'da Rahip Andrea Santoro'nun öldürülmesiyle tırmandırılan gerginlik, Mardin ve ilçesi Midyat'ta yüzyıllardır birlikte yaşayan Müslüman ve Hıristiyanların dostluğunu bozmadı. Bazı gazetelerde Mardin ve Midyat ile ilgili olarak "gerginlik ve tedirginlik var" yönünde çıkan haberleri değerlendiren Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Gebro Tokgöz, dini duyguları, değerleri ve sembolleri rencide edenleri, aşağılayanları kınadıklarını söyledi. Dün küçük bir grup tarafından yapılmaya çalışılan gösterinin kendilerine karşı değil, karikatürleri yayınlayanlara yönelik olduğunun altını çizen Tokgöz, "Danimarka ve bazı Avrupa ülkelerinde cereyan eden karikatür olaylarını Süryaniler olarak şiddetle kınıyoruz. Dün burada yapılmaya çalışılan gösteri bize karşı değil, saygısızca bir dinin peygamberiyle ilgili karikatürler yayınlayanlara karşıydı. Midyat'taki gösteri, reaksiyon, karikatüre idi. Grubun içine bazı provokatörlerin katılabileceğini düşündüğümüz için tedirgin olduk, ama güvenlik güçlerinin sağduyulu tavrıyla olay büyümeden önlendi. Yoksa basına yansıdığı gibi Müslümanlar, kesinlikle Süryanilere karşı herhangi bir taşkınlıkta bulunmamışlardır" dedi.

Midyat'ta Müslüman ve Süryanilerin birbirlerine karşı önyargıyla yaklaşmadığını ifade eden Midyat Süryani Kültür Derneği Başkanı Tokgöz, "Midyat'ta Süryani ve Müslümanlar olarak, yıllardan beri dostça, son derece iyi ve sağlam ilişkilerimiz vardır. Ayrı gayrımız yoktur. Dostlar arasında nifak tohumları sokulmaya çalışılıyor. Ama provokasyonlara karşı duyarlıyız. Tekrar söylüyorum: Müslüman alemini rencide eden, küçük düşüren hareketleri şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.

"KENDİNİ BİLMEZLERİN YAPTIKLARI, BİZİM DOSTLUĞUMUZU ASLA BOZAMAZ"
Yıllardır aynı pasajda birlikte çalışan Müslüman Zeyni Gökçe ve Süryani Semir Sümer, Midyat'ta Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yezidiler, Kürtler ve Araplar birlikte yaşadıklarını söyledi. Kimsenin karikatürleri bahane ederek Süryanilere tepki gösteremeyeceğini ifade eden Zeyni Gökçe, "Hz. Muhammed (SAV), Hz. İsa (R.A.) ve Hz. Musa (R.A.) hepsi bizim peygamberimiz. Ayrı gayrımız yoktur. Bazı kişiler, kendini bilmezler ne yaparsa yapsın, bizi ilgilendirmez ve dostluğumuzu bozamaz. Midyat'ta olmaz. Midyat, bütün dinleri bilir. Beraber yaşıyoruz. Dışarıdan gelip huzurumuzu bozanlar olursa da, onlara müsaade etmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Müslüman Zeyni Gökçe ile 20 yıllık dost olduklarını dile getiren Süryani Semir Sümer ise, "Komşularımın yüzde 70'i Müslüman. Esnaflık yapmaya başladığım andan itibaren Müslümanlar ile bir aile yaşantısı sürdürüyoruz. Komşumla geçirdiğim zamanı ailemle geçirmiyorum. Danimarka'daki olay bizi üzmüştür. Komşumuzun dediği gibi Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Muhammed (SAV), hepsi bizim peygamberlerimizdir. Yapılan şey çok çirkindir. Yapılan şeyler Süryanilere karşı yapılmadı, insanlığa yapılmıştır, bunu kınıyoruz. Bunu yapanlara karşı insanlık, tavır göstermelidir" dedi.

Münir Akan adlı Müslüman genç de, herkesin işinde gücünde olduğunu ve kimsenin Süryanileri düşman olarak bellemediğini söyleyerek, tepkinin karikatürlere karşı olduğunu dile getirdi.

Karikatürleri yayınlayanları kınayan bir başka Müslüman genç Münir Akkoç ise, "Medyada Midyat ile ilgili çıkan haberler, doğru değil. Süryani cemaatiyle atalardan beridir birlikte, kardeşçe yaşıyoruz. Acı, tatlı günlerimizi birlikte yaşıyoruz. Provokasyona kimse gelmeyecek. Süryanilere karşı tavrımız yoktur. Onlar da bizim gibi insandır. Önemli olan insanlıktır. Böyle provokasyonlara kimse gelmesin" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2006 Çarşamba 17:29:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?