4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Süryaniler yasta

Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryani vatandaşlar Episkopos Hori Ado Onar'ın (78) ölümü nedeniyle yasta. 43 yıllık din adamlığı görevi süresince önemli görevler üstlenen Onar, 09 Ağustos akşamı saat 08.00 sıralarında evde hayatını kaybetti. Hori Episkopos Ado Onar'ın yaklaşık üç aydır karaciğer yetmezliğine karşı tedavi gördüğü açıklandı. Hayatını kaybetmesiyle yasa boğulan akrabaları ve sevenleri ölümünün şokunu üzerlerinden atamıyor.

Ona layık bir cenaze töreni

Müslüman, Yezidi, Hıristiyan dinlerine mensup vatandaşların bir araya geldiği cenaze töreninde duygulu anlar yaşandı. Yurt dışında kalan çocukları ve yakınları ile sevenleri cenaze törenin yapıldığı Mor Bar Savmo Kilisesinde Onar’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadılar. Adıyaman, Diyarbakır ve İstanbul’da bulunan Süryani din adamları ile Mardin Deyrulzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, Midyat Deyrulumur Manastırı Metropoliti Samuel Aktaş, civar köy kiliselerin din adamları, Müslüman, Yezidi ve Süryani vatandaşlar cenaze merasiminde hazır bulundu ve hepsi hayata gözlerini yuman Hori Ado Onar için dua ettiler.

Kilisede düzenlenen ayinin ardından cenaze için kılınan namaz ve okunan dualarının ardından cenaze Mor Bar Savmo Kilisesinde ruhbanlara ayrılan mezarda toprağa verildi. Metropolit Saliba Özmen ve Samuel Aktaş tarafından, 'meyrun' adı verilen kutsanmış yağ sürüldükten sonra üzerine toprak serpilen Hori Episkopos Ado Onar Süryani geleneklerine göre resmi törenlerde giydiği kıyafetlerle, papazlara özel olarak yapılmış olan sandalye üzerinde oturmuş ve yüzü doğuya dönük vaziyette ağıtlar ve zılgıtlar eşliğinde okunan dualarla defnedildi.

Daha sonra eşi, kardeşleri ve din adamları taziyeleri aynı kilisede kabul etmeye başladılar. Taziyenin üç gün devam edeceği bildirildi. Cenaze törenine katılan herkese kilise çıkışında çörek ve mırra kahvesi ikram edildi.

Hori Ado Onar’ın oğlu Anter Onar yaptığı açıklamada, “babasını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını belirterek bütün Süryani cemaatinin başı sağ olsun. Bizleri yalnız bırakmayarak acımızı baylaşan ve cenaze merasimine katılan ve taziyeye gelerek başsağlığı dileyen Müslüman, Yezidi ve Süryani vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum bu yaklaşımları bizim acımızı biraz olsun dindirdi” diye konuştu.

Midyat Kiliseleri Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Türker ise, “yaklaşık 10 yıldır Midyat’taki bütün kiliselerin dini törenlerini yürüten büyük bir din adamımızı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Episkopos Hori Ado Onar dini adamı olduğundan beri birçok önemli görevler üstlendi. Böyle büyük bir insanı kaybetmek çok üzüntü verici bütün Süryani halkının başı sağolsun. Taziyeye gelen Müslüman, Yezidi ve Süryani vatandaşlara da Yönetim kurul adına teşekkür ediyoruz” dedi.

Özgçmişi

1927 Midyat doğumlu olan Episkopos Hori Ado Onar 1956 yılında Baş Şamas (İncili Şamas) olduktan sonra 1962 yılında papazlık mertebesine yükseldi. 37 yıl bu görevi sürdürdükten sonra 1999 yılında Hori Episkopos ünvanını aldı. Sırasıyla Midyat Mor Barsavmo Kilisesi, Mercimekli Kilisesinde görev yaptı. Daha sonra İsveç’te bulunan Mor Efrem kilisesinde de 9 ay görev yaptıktan sonra tekrar Midyat’a döndü ve Midyat Kiliseleri Ruhani lideri olarak görevini sürdürüyordu.

Kenthaber.com olarak yaşama gözlerini kapayan Episkopos Hori Ado Onar’a Allahtan rahmet, acılı yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Bütün Süryani toplumunun başı sağ olsun…

Mehmet Halis İş - Kenthaber / Midyat
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2005 Cuma 09:50:25
Güncelleme :12 Ağustos 2005 Cuma 15:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhammet poyraz IP: 81.215.209.xxx Tarih : 31.07.2008 16:07:47

ortodoks süryani cemaatine baş sağlığı diliyorum.muhammet poyraz