4
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Vali kilise açtı

Mardin'de, restore edilen 6. yüzyıldan kalma Mort Şmuni Kilisesi'nin açılışı yapıldı.

Restoresi Süryani asıllı iş adamı Lütfü Özbek tarafından yapılan kilisenin açılışını Vali Temel Koçaklar, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel ve Deyruz-Zafaran Manastırı Metropoliti Nuri Salibe Özmen yaptı. Açılış öncesi kilise hakkında bilgi veren iş adamı Lütfü Özbek, kilisenin 2. asırda Bizans döneminde yaşayan ve putlara tapmadığı için çocukları ile birlikte öldürülen 7 çocuk annesi Azize Samüne anısına 6. yüzyılda yaptırıldığını söyledi.

Vali Temel Koçaklar, 6. yüzyıldan kalma son derece yorgun ve harabe durumdaki mekanı restore ederek ibadete açtığı için hayırsever iş adamı Özbek'e teşekkür etti ve Mardin'de hayırsever iş adamları tarafından 20'ye yakın cami, kilise, medrese ve türbenin restore edildiğini belirtti.

Vali Koçaklar, Mardin'in bir dünya kenti olduğunu, gelecekte dünyada yıldız kentler arasında ilk sıralarda yerini alacağını ifade ederek, "Tarihimize, kültürel değerlerimize sahip çıkmak bizim görevimizidir. Restorasyonda sivil toplum kuruluşlarının ve hayırsever iş adamlarımızın büyük desteğini gördük. Çalışmalar belli bir ivme kazandı, bundan sonra artarak devam edeceğine inanıyorum. Emeği geçen, tarihe duyarlı olan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Bugünün kendileri için büyük bir gün olduğunu söyleyen Deyruzzafaran Manastırı Metropoliti Nuri Salibe Özmen, "Vali Temel Koçaklar'ın Mardin'e gelmesi ile birlikte Mardin'de restore çalışmalarına büyük bir hız verildi. Burada sadece kilise ve manastırlar değil, aynı zamanda cami ve medreseler de restoreden geçirildi" diye konuştu.

Kilisenin restorasyonunu üstlenen Lütfü Özbek'e teşekkür belgesi veren Vali Koçaklar, bu duyarlılığın örnek teşkil etmesini istedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 18:32:07
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 00:13:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?