3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Valilikten açıklama

Mardin Valiliği tarafından, bazı basın organlarında yer alan "tarihi kentin diken üzerinde olduğu ve Süryanilerin dışarı çıkamadığı" gibi dünya kamuoyunu tedirgin eden ifadelerin doğruyu yansıtmadığı açıklanarak, hoşgörü şehrinde hoşgörü ortamının hakim olduğu kaydedildi.

Vali Mehmet Kılıçlar imzasıyla yayınlanan yazılı basın açıklamasında, Midyat İlçesi'nde yapılan protesto gösterisinin ardından, bazı basın organlarında yer alan haberlerin Mardin'deki yaşam tarzını bilmeyen vatandaşları ve dünya kamuoyunu tedirgin ettiği belirtilerek, Hıristiyan din adamlarına dışarı çıkmamalarının tembih edildiği, manastırların önünde güvenlik önlemlerinin alındığı ve tarihi kentin diken üstünde olduğu şeklindeki ifadelerin, Mardin'in konumunu ve burada yüzlerce yıldır birlikte yaşayan ve kaynaşan vatandaşların yaşam tarzlarını ve engin hoşgörüsünü bilmemekten kaynaklandığı ve gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Hıristiyan vatandaşların ayinlerini, ibadetlerini gönül rahatlığı içinde yapmalarına engel herhangi bir durum bulunmadığını kaydeden Vali Kılıçlar, "Danimarka'da bir gazetede yayınlanan ve kısa sürede büyük tepkilerle karşılanan Hz. Muhammed 'karikatürü', ilimizde de sivil toplum kuruluşları koordinesinde tepki ve protestolara neden olmuştur. Mardin'in kültürel yapısı, dillerin ve dinlerin hoşgörü ortamında bir arada yaşaması, basınımızın ve vatandaşlarımızın, konuya daha temkinli ve hassas yaklaşmalarını gerektirmektedir. Sivil toplum kuruluşlarının koordinesinde gerçekleştirilen protestolara Hıristiyan din adamlarının katılmaları, karikatür olayını kınayan konuşma yapmaları, birlik ve beraberliğin ve hoşgörünün en güzel göstergesidir" ifadelerini kullandı.

Vali Kılıçlar, "Mardin'de yüzyıllardır bir arada yaşayan Hıristiyan ve Müslüman vatandaşların sağduyulu davranacağından asla şüphe duyulmamaktadır. Geçmişten gelen hoşgörü ortamı bugüne nasıl geldiyse, bundan böyle de aynı duyarlılıkla gelecek nesillere teslim edilecektir. Ancak, bu hoşgörü ortamından rahatsızlık duyabilecek, vatandaşımızın huzur ve güven ortamını bozmaya kalkışacak kişilerin olduğunu da unutmamak ve bu tür provokatörlere dikkat etmek gerekir. Mardin, dün olduğu gibi bugün de hoşgörü, kardeşlik, barış ve huzur kenti olmaya devam edecektir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2006 Pazar 18:07:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?