3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

YÖK Başkanı Mardin'de

Mardin'de açılması karara bağlanan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nin ön araştırması için Mardin'e gelen Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü hakkındaki tarihi eserlerle ilgili dosyanın kendisine geldiğini, ancak görevsizlik kararı verdiğini söyledi.

YÖK Başkanı Teziç'i, Mardin Havaalanı'nda, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) konuyu incelemesi için Van'a gönderdiği 4 kişilik milletvekili heyetinde bulunan CHP Mardin Milletvekili Mahmut Duyan, Vali Temel Koçaklar, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Diyarbakır Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fikri Canoruç ve sivil toplum örgütü temsilcileri karşıladı.

Havaalanından Mardin Polisevi'ne geçen YÖK Başkanı Teziç, bir gazetecinin, YYÜ Rektörü ile ilgili sorusu üzerine, kendisine sadece tarihi eserlerle ilgili dosyanın geldiğini ve bu dosyayı da görevsizlik kararı vererek geri gönderdiğini söyledi.

İhalelerle ilgili dosyanın henüz kendisine gelmediğini söyleyen Teziç, "Bizim YÖK'te değerlendirdiğimiz konular; yetki alanımıza dahil olan, bizim incelememiz gereken dosyalar. Anayasa'da da hüküm var zaten. O bakımdan gönderilmesi gereken dosyalar, bugüne kadar hep bize gönderildi. Biz de dedik ki, 'Bu sefer niye gelmiyor?'. Endişemiz o bizim. Acaba başka bir şey mi var?

 Konuda bir berraklık olsa, sorun bu hale gelmeyecek zaten. Çünkü biz bir olaya el koyduk mu, ister istemez yargıya intikal edecek. Biz onu istiyoruz, başka türlü istemiyoruz; ama işin bir mesleki boyutu, bir de adli boyutu var" dedi.

Soruşturma sürecinin ne kadar zaman alacağı hakkında bir bilgisinin olmadığını ifade eden Teziç, "Tahmini süreç, adli mekanizma girdikten sonra bizden çıkar. Biz denetlemeyi göndeririz. 1.5-2 ay içinde bizde durum belirginleşir" şeklinde konuştu.

Gazetecilerin, "Genelkurmay Başkanlığı ile davet konusunda polemik yaşandı mı?" sorusuna ise YÖK Başkanı Teziç, "Genelkurmay'dan hiçbir talebimiz olmadı. Bu konu, hem yetki açısından hem içeriği açısından Adalet Bakanlığı ile ilgili bir konu. Onun için, bir varsayım olarak bizim Genelkurmay ile bu konuyu daha önce değerlendirmemiz mümkün değil. Bizi sıkıntıya sokardı, Genelkurmay'ı sıkıntıya sokardı" yanıtını verdi.

YÖK Başkanı Teziç ayrıca, Mardin'de fakülte kurulması için değerlendirme yaptıklarını, okullaşma ve üniversiteleşme açısından biraz geç kalındığını söyleyerek, "Geç kalınmışlığı nasıl gideririz, bir an evvel yüksek öğretim kurumlarını geliştirerek, burada üniversiteye doğru nasıl gideriz değerlendirmesini yapacağız. Amaç, burada yüksek öğretimi yüksek boyutlarıyla gerçekleştirmektir" dedi.

YÖK Başkanı Teziç, babasının Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde askerlik yaptığını, o dönemlerde gönderdiği kartları sakladığını ve babasının tavsiyesi üzerine Nusaybin İlçesi'ni ziyaret edeceğini sözlerine ekledi. Kentin tarihi ve kültürel mekanlarını ziyaret eden YÖK Başkanı, Mardin'de 3 gün kalacak.

.
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2005 Salı 21:17:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?