4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

"İşgal edilmedi ki kurtulsun"

Mardin Milletvekili Beşir Hamidi, "21 Kasım Mardin'in Kurtuluş Günü" münasebetiyle TBMM'de yapmış olduğu konuşmayla ilginç bir iddiada bulundu.

Mardin'in kurtuluş yıldönümüyle ilgi olarak ilginç açıklamalarda bulunan AK Parti Mardin Milletvekili Hamidi, Mardin'in işgal edilmemesine rağmen, bugünün işgalden kurtuluş olarak kutlanmasına tepki gösterdi. Hamidi, her ilin kendine has özel bir gününün olmasının moral değerler açısından yadırganacak bir şey olmadığını ifade ederek, "Hiç işgale uğramamış illerimizin bile kurtuluş günlerini kutlamalarını bu anlayış içerisinde sorgulamaksızın doğal buluyorduk. Yalnız Mardin, işgal edilemeyen illerimizden birisidir ve bugünün kentin işgal tarihi gibi gösterilip daha sonra kurtuluşunun kutlanmasına karşıyız. Sevr sonrası İngilizler ve özellikle Fransızların ilgi alanına giren Mardin, halkın cesaretli ve kararlı duruşu sayesinde işgal edilememiştir. Mardin'de yaşayan Türk, Kürt, Arap ve Süryani kökenli halk, Mezopotamya'nın üzerinde bir kartal yuvası gibi heybetli duran bu kale işgal için türlü yolu deneyen Fransızları, kentin direncini kıramayacakları konusunda ikna etmiştir. Kendince kenti teslim almaya gelen Fransız komutan da geldiği gibi geri dönmek zorunda kalmıştır.

Kentlerini işgalden kurtaran Mardinliler, bundan sonra bütün güçleriyle Kurtuluş Savaşı'na katkıda bulunmuş ve komşu kentlerin düşmanlardan kurtarılması için yardım etmiştir" dedi.
Mardin milletvekilleri olarak, bu yıldan itibaren 21 Kasım'ın Mardin'in tarihteki rolüne uygun olarak "cesaret ve kararlılık" günü olarak kutlanması için belediyeye teklifte bulunduklarını söyleyen Hamidi, "Böylece tarihi gerçeklere sadık kalarak Mardin'in Türkiye'nin geleceğinde oynayabileceği eşsiz role vurgu yaptığımıza inanıyoruz. O rol, cesur ve kararlı olmayanların özgürlük ve barış içinde yaşayamayacaklarıdır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2005 Salı 14:14:54
Güncelleme :22 Kasım 2005 Salı 16:50:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mhmet Sait Olgaç IP: 85.102.248.xxx Tarih : 26.11.2005 11:35:59
Son paragrafta "Kentlerini işgalden kurtaran Mardinliler" ibaresi, yazının içeriğine aykırı değilmi?saygılarmla.