30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

45 kadının hayatı değişti

Şanlıurfa Belediye Başkanlığı'nın 2004 yılında kurduğu İşsizlikle Mücadele Derneği'nin çalışması sonucu başlatılan mikro kredi uygulamasında 45 bayan ev kadınlığından patronluğa geçti.

Şanlıurfa Belediyesi tarafından ilk olarak 10 kişiyle başlatılan mikro kredi uygulamasından faydalanan bayanların sayısı 45'e çıktı. Mikro kredi uygulamasından bin YTL'e alıp kendilerine sermaye yapan 45 işkadının çalışmalarını yakından görmek için Şanlıurfa Belediye Başkan Vekili Gülender Açanal, Başkan Yardımcısı İbrahim Güllüoğlu ile proje çalışanları E.Tuba Taplamacı, Vecide Altın, Hayrünnisa Alihanoğlu, Hafize Betül İnan, Mülkiye Çelik personellerle birlikte bayanların kurduğu işyerlerine gitti.

Mikro kredisinden aldıkları bin YTL'yi kendilerine sermaye yapıp tuhafiyeci, çiçekçi, trikotaj, dikiş-nakış, çeyiz, isot üretimi, kışlık sebze hazırlanması gibi alanlarda parayı değerlendiren kadınlar şimdiden kara geçtiklerini söyledi. Mikro kredisi sayesinde hayatının değiştiğini belirten tuhafiyeci 3 çocuk annesi Hatice Sağıroğlu, "Eşimin önerisi üzerine bu krediye başvurdum.Şimdi kiraladığım bu dükkanda tuhafiyecilik yapıyorum. Allah'a şükür kazancım yerinde. Bu kredi sayesinde iş sahibi olduğum için evde eşitlik sağlandı. Mahallemde örnek oldum" diye konuştu.

Bayan Başkan Vekili Gülender Açanal'ı karşılarında gören işkadınları, hesap kitap konusunda çok titiz olduklarını, kendilerine imkan sunulduğu zaman yapamayacakları, üstesinden kalkamayacakları iş olmadığını söyledi.

Mikro krediyle iş kadınlığına merhaba diyen kadınların ziyaretinde bir açıklamada bulunan Başkan Vekili Gülender Açanal, "Bu proje üretken bir hale gelmek isteyenlere, küçük bir başlangıç sermayesi, kredi verme projesidir. Biz bu amaçla Şanlıurfa'da 2004 yılında Yoksulluk ve İşsizlikle Mücadele Derneği'ni kurduk. Derneğin birinci ayağı gıda bankasıdır. Gıda bankası ilimizde yetim sahibi dulların, kimsesiz yaşlıların ve aile reisi her hangi bir kazada veya kronik bir hastalıktan iş gücünü kaybetmiş ailelere her ay ihtiyaç duydukları kuru gıdayı vermektir. Sadece gıda ayağı toplumu ataerkilliğe sürüklendirdiği düşüncesiyle bizler ağırlık olarak işsizlikle mücadeleye önem verdik. Proje kapsamında öncelikle mahalle tespitleri yapılmıştır. 5 bayandan oluşan proje çalışanları bu mahallelerde ihtiyaç sahibi ve iş yapabilecek olan bayanları yaptıkları çeşitli anketlerde tespit etmişler. Bunun için her mahalleden 10 aileyi seçiyoruz. Daha sonra tespit ettiğimiz bu bayanlara bin YTL kredi veriyoruz. Mikro kredisini alan kadınlar, öncelikle ne üreteceklerini, nerede satış yapacakları konusunda onlara 5 görevli bayanımızın tavsiyeleri üzerine iş hayatına atılıyorlar. Öncelikle biz 20 bayana bu krediyi vermiştik. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun ziyaretinden sonra 25 bayana daha kredi verdik. Başkanımız Fakıbaba, hedef olarak 500 iş kadını olarak belirledi. Bu konuda işadamlarından destek istiyoruz. Her kadın bir erkeğin annesi olmayabilir. ama her erkek bir kadının oğludur. Bu noktadan hareket ederek bu projeye destek bekliyoruz" diye konuştu.

Bu arada, belediyeden aldıkları biner YTL'Lik kredinin ilk ödeme gününün gelmesi sebebiyle kadınlar toplam 22 bin YTL geri ödeme yaptı. Kredinin ilk taksitini imza karşılığında görevlilere teslim eden bayan patronlar, para kazanmanın mutluluğunu yaşadı.
Evde biber salçası, isot, patlıcan kurutması yaparak evini geçindiren Faika Subaşı, geçen yıllarda maddi imkansızlık yüzünden okuldan çıkardığı oğlu Muhammet Subaşı'nı tekrar okula gönderdiğini, aldığı bin YTL'den şimdiden 500 YTL kar elde ettiğini söyledi.

Öte yandan, mikro kredisinden destek alan kadınlar için Ertuğrul Gazi Mahallesi'nde kadın emeği pazarı kurulacağı müjdesi verildi.

.
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2005 Cumartesi 11:51:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ABDULLAH ÜNAL IP: 88.232.122.xxx Tarih : 5.09.2007 10:21:32

HELAL OLSUN ARKADAŞLARA DOĞRUSU YAPTIKLARINI GÖRÜNCE OKUYUNCA ETKİLENMEMEK ELDE DEĞİL TEBRİK EDİYORUM ALLAH KOLAYLIK VERSİN BAŞARILARININ DEVAMINI DİLİYORUM