30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Altın şehir Şanlıurfa

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde altın takılarıyla meşhur olan Şanlıurfa'da yılda yaklaşık 1.5 ile 2 ton arasında alım-satımı yapılıyor.

Kuyumculuğun Şanlıurfa'nın en eski el sanatlarından birisi olduğunu belirten Şanlıurfa Kuyumcular Odası 2. Başkanı İbrahim Halil Demirkol, "Şu anda odamıza kayıtlı 272 kuyumcu üyemiz var. Bu rakam ilçelerimizle birlikte 350 civarına ulaşıyor. Şanlıurfa'da yılık 1.5 ile 2 ton arasında altın alım-satımı yapılıyor. Genellikle yöremize özgü kadınların en çok ilgi gösterdiği akıtma, kordon, gerdanlık, altın kemer, frenk bağı, Urfa'ya has takılarımızdır. En fazla tercih edilen takımız Urfa'nın geleneksel takısı olan 'Akıtma', gerçek anlamıyla el emeği göz nuruyla hazırlanıp, tam 2 bin 400 parçanın birleşmesiyle ortaya çıkıyor. İnce işçiliğiyle altına şekil veren Urfalı ustalarımız sayesinde batı illerindeki sosyete pazarında dahi bizim altınlar oldukça talep ediliyor. Binlerce yıllık kültür ve tarih, altına şekil vermede ustalarımıza bir ayrıcalık tanıyor. Bu da satışlarımıza yansıyor" dedi.

Şanlıurfa'da atölyeciliğin çok yaygın bir durumda olduğunu kaydeden Demirkol, "Atölyecilikte bölgeye hitap edecek seviyedeyiz. Hatta çevre illere dahi hizmet sunuyoruz. Bunların denetimi de odamız tarafından yapılıyor. Bazı vatandaşlarımız, aldıkları altınların Suriye, Halep altını diye bizlere şikayette bulunuyor. Oda olarak biz bu tür şikayetlerin önüne geçmek için bir uygulama başlattık. Bu tür şikayetleri olan vatandaşlar, bizlere müracaat ettikleri takdirde onların mağduriyetini giderip altını satan kişiye de cezai işlem yaptırıyoruz. Yine ikinci el olarak, Darphane dışında bazı illerde basılan Cumhuriyet altını piyasada satılıyor. Vatandaşlardan bu tür altın satanları bizlere bildirmelerini istiyoruz. Ayraca kuyumcular olarak fiyat birliği yaparak, düşük ayarda altın satanların kökünü kazmak için seferber olduk" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2005 Pazartesi 11:00:02
Güncelleme :19 Aralık 2005 Pazartesi 11:08:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?