30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Aşiret liderleri de katıldı

TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu üyeleri, Şanlıurfa'da aşiret liderleri ve temsilcileriyle bir araya gelerek töre cinayetlerini masaya yatırdı. Komisyon Başkanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, "Töre cinayeti sadece Güneydoğu'nun değil, dünyanın ve Türkiye'nin sorunudur" dedi.

Kuran, Karakeçili, Pijan, Şihanlıoğlu ve Binyıldız gibi 20'den fazla aşiretin liderleri ve temsilcileriyle Şanlıurfa Polisevi'nde bir araya gelen TBMM Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu üyeleri, basına kapalı olarak bir toplantı yaptı. Komisyon üyeleri ve aşiret liderleri toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Komisyon Başkanı AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, toplantının çok iyi geçtiğini belirterek, "Toplumun ileri gelenleri, bu toplumda söz sahibi olan arkadaş ve dostlarımızla bir araya geldik. Töre ve namus cinayetleri, kadına karşı şiddet, Şanlıurfa'nın ekonomik durumu, eğitimi, arazilerin sulanması gibi bütün konular konuşuldu. Bizim amacımız üzüm yemektir. Üzüm yemek için ne gerekiyorsa, kiminle görüşmemiz gerekiyorsa görüşeceğiz. Çünkü onlar bu toplumu iyi tanıyor. Çözümü yerelde arıyoruz. Ankara'dan bakıp da Urfa'nın derdini çözmek istemiyoruz. Urfa'nın sorununu burada çözmek istiyoruz" dedi.

Milletvekili Fatma Şahin, töre cinayetinin sadece Güneydoğu Anadolu'nun sorunu olmadığını kaydederek, "Dış basına şunu söylüyorum. Namus ve töre cinayetleri burada ne ise orda da aynıdır. Töre cinayeti İngiltere'deki, İsveç'teki ve Norveç'teki kadının da problemidir. Norveç'te namus davasından yılda yaklaşık 50 kadın öldürülüyor. Bizim burada yaptığımız çalışmaları iyi analiz etmeleri gerekiyor. Bu sadece Doğu'nun ve Güneydoğu'nun bir problemi değil. Bunu dünyanın ve Türkiye'nin bir problemi olarak algılıyoruz" diye konuştu.

Şahin, medyaya büyük görevler düştüğünü hatırlatarak, kimsenin yanlı yayın yapmamasını istedi. Kuran aşireti ileri gelenlerinden Mehmet Ekinci de toplumun kanayan yarası haline gelen töre cinayetleri için kendi fikirlerini açıkladığını belirterek, "Urfa'da fazla töre cinayeti yoktur. Karadeniz ile kıyasladığımız zaman Güneydoğu geride kalır. Bize düşen görev barış için çalışmaktır" dedi.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Halil Dolap ise töre ve namus cinayetinin ekonomik ve yoksulluktan kaynaklandığını söyledi. Dolap, töre cinayetinin Ege'de de Trakya'da da aynı olduğunu kaydederek, "Bir kadın evlenme çağına gelmiş ise intihara kalkıştığı zaman yine töre cinayeti olarak yorumlanıyor. Buradaki en büyük sıkıntı bölgeye yapılan yetersiz yatırımlardır. Aile meclisi toplanmış, töre cinayeti işlenmiş düşüncelerine katılmıyorum" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2005 Perşembe 14:07:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?