30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Dikensiz gül yetiştirilecek

Şanlıurfa Harran Üniversitesi (HÜ) Ziraat Fakültesi'nde "Dikensiz gül yetiştirme teknikleri" konulu seminer düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Kampüsü'nde düzenlenen seminere Şanlıurfa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü çalışanları, öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.

Dünyada on binlerce gül çeşidi olduğunu, hatta bazı ülkelerde kokulu gül yarışmalarının düzenlediğini belirten emekli Prof. Dr. İsmet Baysal, "Dünyada çok iyi bir pazara sahip olan gül, taç yaprakları düz veya katmerli kokulu ya da kokusuz pek çok çeşidi olan değerli bir çiçektir. Dünya edebiyatında güzeli ve sevgiliyi temsil eden gül Hint, Çin, Arap, Fars ve Türk edebiyatında da geniş bir şekilde yer almıştır. Divan edebiyatında gül, bülbül ve diken ilişkisine geniş yer verilmiştir" dedi.

"Gül halk şiirinde aşk, sevgili alın yazısı, ümit ve sevinç kaynağı olarak belirtilmiştir" şeklinde konuşan Baysal, "Kırmızı gül gençlik ve sevinç, beyaz gül murat ve ümit, siyah gül ise talihsizlik karşılığı olarak kullanılmıştır. Hayatımızda bu kadar değerli bir yere sahip olan güller üzerine kendi birikimlerimden oluşan teknikleri sizlerle paylaşacağım. Gülün taksonomisi ve gül yetiştirme tekniği bu kriterlere göre yapılır. Güller dipten veya tepeden dallandırılarak ya da sarmaşık olmak üzere üç şekilde yetiştirilmektedir. Burada üzerinde duracağımız tepeden dallandırılan gül yetiştirme tekniğidir. Gül tepeden dallandırıldığında gövde kalınlaşınca dikenler dökülmekte ve böylece dikensiz güller elde edilmektedir" dedi.

Gülde göz aşısı üzerine açıklamada bulunan Prof. Dr. İsmet Baysal, "Bir dalın ucundaki gül açıp taç yapraklarını döktüğünde dalın büyüme durumuna göre ondan sonra gelen ilk veya ikinci göz aşı için uygundur. Aşı için alınan göz ya hemen alınıp aşıda kullanılır ya da dal nemli ve serin ortamda buzdolabında saklanabilir. Aşı için seçilen göz yaklaşık 1 ile 1.5 cm boyunda ve 0.5 cm eninde olacak şekilde keskin bir bıçakla ince bir odun kısmı ile birlikte kesilip alınır. İlkbaharda yapılan göz aşısından yaklaşık bir ay sonra dallar büyüyüp çiçeklenebilir. Türkiye'de ve Şanlıurfa'da güller dipten dallandırılıyor ve çok sık aralıklara dikiliyor. Böyle olunca bunun bakımı yapılmıyor. Halbuki aralık fazla ve altı çim olursa daha da güzel güller yetişir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 17:05:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?