1
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Han-El Bağrur bakımsızlıktan ahır oldu

Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Şanlıurfa'da tarihi varlıklara sahip çıkılamıyor.

Tarihi Harran İlçesi'nde bulunan Han-El Bağrur binası ilgisizlikten adeta harabeye dönerken, hakkında yazılan rivayet gerçek oldu.

Yapılan kazılara göre tarihi 13 bin 500 yıl öncesine kadar giden Şanlıurfa'da tarihi eserler ilgi bekliyor. Özellikle tarihi Harran İlçesi'nde bulunan tarihi yapılar ilgisizlikten yok olmak üzere. Kitabesinde 1228-1229 tarihinde El-Hac Hüsamedin Ali Bey tarafından yaptırıldığı yazılan tarihi bina, yıllarca bölgeden geçen kervanlara ev sahipliği yaptıktan sonra adeta yok olmaya terkedilmiş durumda.

Yıllar önce onarımı için yapılan çalışmaların ödeneksizliğe takılması sebebiyle durdurulduğu bölgede, tarihi binanın büyük bir bölümü harabeye döndü. Ayakta kalan bölümleri de bölgedeki köylüler tarafından hayvan barınağı olarak kullanılan tarihi han, geçen yıllara dayanmaya çalışıyor.

Rivayetlere göre, hanı yaptıran kişi burayı kuru üzümle doldurmuş ve "Benden sonra gelenler buraya keçi gübresi dolduracaklardır" demiş. Aradan geçen yıllar sonra bu rivayet gerçek oldu. Bakımsızlıktan harabeye dönen tarihi binanın ayakta kalan bölümleri ahır olarak kullanıldığı için hayvan gübresiyle doldu.

Köylüler, harabeye dönmesine rağmen tarihi yapıyı yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turistin gezmeye geldiğini ifade ederek, yetkililerin buraya sahip çıkmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 20 Aralık 2005 Salı 11:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?