30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Harran kayıyor

Atatürk Barajı'nın tamamlanmasından sonra 1995 yılında suya kavuşan Harran Ovası'nda bilinçsiz sulama yüzünden her gün 450 ton toprağın erozyonla kaybolduğu belirlendi. Tarım İl Müdürlüğü istatistiklerine göre, 130 bin hektar alanda sulama yapılan Harran Ovası'nda bilinçsizce yapılan tarım, verimli toprakları çoraklaşma tehdidiyle karşı karşıya bıraktı.

Sulamaya açılan alanlarda toplulaştırma, tesviye (düzleme), ulaşım ve drenaj (toprakta bitkilerin yetişmesine zararlı olan fazla suların akıtılması) hizmetlerinin henüz tam olarak tamamlanmaması yüzünden verimli Harran Ovası'nın toprak yapısında büyük kayıplar yaşanıyor. Bölgede özellikle tarla içi drenaj probleminin çözümlenmemiş olması, topraklarda tuzlulaşmaya yol açıyor. Bu da Harran Ovası'nda çoraklaşma tehlikesini ortaya çıkarıyor.

Tarım İl Müdürlüğü'nün internet sitesi "www.sanliurfa-tarim.gov.tr" adresinde yer alan bilgilere göre, Harran Ovası'nda 20 bin hektar alanda tuzlulaşma sorunu bulunuyor. Bilinçsiz sulama ve yetersiz tesviye nedeniyle günde 450 ton toprak, sulamayla birlikte erozyondan dolayı akıp kayboluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2005 Cumartesi 14:10:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?