30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Kadınlar konuştu, erkekler dinledi

Kadına Yönelik Şidette Karşı Ululararası Mücadele Günü'nde Şanlıurfa'da bir grup kadın, basın açıklaması yaparak, kadına yönelik şiddeti kınadı.

Karakoyun İş Merkezi önünde toplanan Şanlıurfa İl Kadın Platformu'na bağlı Eğitim-Sen, SES, İHD, Yaşamevi Kadın Dayanışma Derneği, Mazlum-Der üyesi kadınlar ellerinde taşıdıkları pankartlarla kadına yönelik şiddetti kınadı.

Şanlıurfa İl Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Serpil Geyik, "Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. İnsan hakları; kadın ve erkeklerin eşitlik içinde aynı haklara sahip olduğu beyanını içerir. Milyonlarca kadın sosyal refahı gündem dışına itilmiş, kayıt dışı sektörde çalışmak zorunda bırakılmıştır. Yalnız kalma ve işsizlik korkusu, kadınların şiddet ve tacizden korunmaları engellemektedir. Yine göçlerin yarattığı işsizlik, yoksulluk, eğitimsizlik, fuhuş, madde bağımlılığı gibi pek çok sorun giderilmemiş; yeni gerilimlere potansiyel olarak önümüzde durmaktadır. Kadın intiharlarının, aile içinde kadınların cinayetlere kurban olmasının, kadın ticaretinin artması bu gelişmelerden bağımsız değildir elbette" dedi.

Serpil Geyik, açıklamasına şöyle devam etti: "Türkiye'de hemen her bölgesinde neredeyse her gün yaşanan aile içi cinayetler görmezden gelinerek sadece belli bir bölgenin kültürel özelliği gibi sunulan öldürmeler, töre-namus cinayetleri olarak adlandırılmamalıdır. Namus ve töre adına kadınlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme, intihara zorlanma son bir yılda yüzde 25 artış göstermiştir. Biz kadınlar, ülkemizde toplumun şiddetten arındırılması, toplumsal barışın sağlanması için her gün ayrımcılığın önlenmesi, toplumsal sorunlara yönelik demokratik çözümü esas alan politikaların geliştirilmesi, bütün insanların cinsiyet, etnik köken, ulusal ve dinsel kimliğine bakılmaksızın eşit hak ve özgürlüklerden yararlandığı bir ülke için mücadelemizi sürdüreceğiz."

Kadınların hazırladıkları 11 maddeden oluşan taleplerini de okuyan Serpil Geyik, "Kadına yönelik ayrımcılığa ve şiddete karşı uluslararası sözleşmelerin gerekleri yerine getirilmeli, namus cinayetleri Türk Ceza Kanunu 82. maddesinde nitelikli insan öldürme olarak sınıflandırılmalıdır. Töre cinayetleri, aile içi şiddet ele alınmalıdır. Şiddet kurbanı kadınlara yönelik ücretsiz tıbbi yardım, yasal destek ve danışmanlık sağlayacak özel prosedürler oluşturmasını istiyor" dedi. Basın açıklanması sırasında bölgeden geçen erkekler, konuşmaları sessizce dinledi.

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 14:11:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?