7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Kelaynaklar doğaya bırakılacak

Nesli tükenmekte olan ve Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi Kelaynak İstasyonu'nda koruma altına alınan kelaynak kuşları, 10 gün içerisinde doğaya bırakılacak.

Dünyada yalnızca Fas, Türkiye'de ise Birecik İlçesi'nde yaşamakta olan kelaynak kuşları, göçlerinin engellenmesi için her yıl tel kafesler içerisine alınarak koruma altında tutuluyordu. Ağustos ayının ortalarında kafeslere alınan ve şubat ayının ikinci haftasında doğaya bırakılan kelaynak kuşlarına, bu yıl bölgede görülen kuş gribi dolayısıyla kafeslerden çıkarılmadı. Yetkililer, Şanlıurfa'nın Hilvan İlçesi Üçüzler Köyü ve Viranşehir İlçesi'ne bağlı Aşağı Dilimli Köyü'nde kuş gribinin görülmesinin ardından, nesli tükenmekte olan kelaynak kuşlarının bir süre daha kafeste tutulduğunu kaydetti. Yetkililer, "Bu yıl kuş gribi dolayısıyla kelaynakların doğaya bırakılması geciktirildi.

Çünkü bu kuşların nesli tükenmekte. Dünyada Şattü'l-Arap Nehri kenarında görülür. Bir de Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne her yıl göç ederek gelirler. Ankara'dan gelecek talimat doğrultusunda en fazla 10 gün sonra kuşlar tekrar doğaya bırakılacak. 1 çift anaç olmak üzere toplam 2 çift doğaya bırakılmayacak. Olası bir kuş gribi hastalığına karşı bu iki çift kafesler içerisinde koruma altında tutulacaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 2 Mart 2006 Perşembe 15:55:25
Güncelleme :2 Mart 2006 Perşembe 17:55:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?