7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Kelaynaklar 'özgürlürlerine' kavuşuyor

Nesli tükenme tehlikesi geçirdiği için korumaya alınan Kelaynak kuşlarının gökyüzünde kanat açma özlemi sona eriyor. Peki kuş gribi bu kuşlara bulaşırsa ne olacak?

Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi Kelaynak Üretme İstasyonu'nda koruma altına alınan kelaynak kuşlarının, haftaya doğaya bırakılacağı öğrenildi.

Dünyada sadece Fas ile Türkiye'de yaşayabilen Kelaynakların haftaya doğal ortama bırakılacağı öğrenildi. Türkiye'de sadece Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'nde yaşayan kelaynak kuşları, göçlerinin engellenmesi için her yıl kafesler içerisine alınarak koruma altında tutuluyordu. Ağustos ayının ortalarında kafeslere alınan ve şubat ayının ikinci haftasında doğaya bırakılan kelaynak kuşları, bu yıl bölgede görülen kuş gribi hastalığı sebebiyle kafeslerinden çıkarılmadı.

Edinilen bilgilere göre bölgede kuş gribini hastalığının görülmesinin ardından, kelaynakların kafeste tutulmasının daha sağlıklı olduğu düşünüldüğünden dolayı doğal ortama bırakılmayacağı belirtilmişti.

Dünyada Şattü'l-Arap Nehri kenarında görülen Kelaynaklar buradan Şanlıurfa'nın Birecik İlçesi'ne her yıl göç ederek gelirler. Ancak sayılarının artırılması için alınan önlemler çerçevesinde Kelaynakların göçlerine 4 yıldır izin verilmiyordu. Kuş gribi hastalığının Türkiye'de sona ermesinden sonra Kelaynakların haftaya doğal ortama bırakılacağı belirtildi. Kelaynakların doğal ortama bırakılması için ilgili bakanlıktan iznin gelmesi bekleniyor. Bir çift anaç olmak üzere toplam 2 çift kelaynak doğaya bırakılmayacağı da öğrenildi.

Olası bir kuş gribi hastalığına karşı bu iki çift kafesler içerisinde koruma altında tutulacağı öğrenildi. Halen dünyada Fas'ta 200 ve Birecik'te 90 tane kelaynak kuşunun yaşadığı öğrenildi.

Bekir Şen - Kenthaber
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 17:29:06
Güncelleme :5 Mart 2006 Pazar 18:15:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?