30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Kuşçuların oyun hazırlığı

Şanlıurfa semaları, kasım ayından nisan ayına kadar savaşçı güvercinlerin arbedesine sahne olacak. İnsanoğlu varolduğundan bu yana hep savaş karşıtlarınca barışın simgesi olarak görünen güvercinler, son yılların en büyük savaşını bundan 2 yıl önce vermişti.

Kentin özellikle mistik yapısını yansıtan Haşimiye, Eyyübiye, Yakubiye ve Süleymaniye semtlerinde yaklaşık 500 evde 5 bin kadar cins güvercin, önümüzdeki günlerde yapılacak olan gökyüzündeki savaşın galibi olmak için mücadele edecek. Şanlıurfalı kuşçular, önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek savaş oyunu için hazırlıklara başladı. Güvercinlerin komutanı olarak bilinen peşengleri eğiten kuş sahipleri, gürleşsin diye kanat kuyruk tüylerini temizliyor. Kuşlarını bakıma alan sahipleri, vitamin katkısı yemlerle adeta onları kampa alıyor.
Güvercinlerin savaş oyunlarıyla ilgili bilgi veren Şanlıurfalı Celal Girit, "Herkesin sürüsünün bir lideri vardır. Onlara peşeng diyoruz. Peşeng bir lider, bir komutandır. Sürüyü gökyüzünde o yönlendirir. Başkası savaşta peşengini indirirse ayıpların en büyüğünü yaşarsın. Çünkü o gün sürü ne kadar büyük olursa olsun, dağıtıp yeniden bu işe başlamak zorunda kalıyorsun. Savaş dediğimiz Kasım ayında başlar, Nisan ayında biter. Her gün sürüleri gökyüzüne salıp, akşamı iple çekeriz. Çünkü sürü yorulmadan uçacaktır, başkasının kuşunu kandırıp sana getirecektir. Sahibi komşun da olsa artık o kuş senindir. Karışma saati geldiğinde hepsi birbirine girer. İki yüz kuş savaşa girer, iki yüz on çıkar. Havada kalma yarışı, ölüm kalım yarışıdır. Şimdi savaşa hazırlık zamanıdır. Geçmiş yılların en büyük savaşı bundan 2 yıl önce gökyüzünde yaşandı. Sinekli ile Süleymaniye Mahallesi kuş yetiştiricileri, kuşlarını gökyüzünde savaştırdı. Ben o savaşın mağlubu oldum. O zaman 27 güvercinim kayboldu. Savaşı Sinekli Mahallesi kazandı. 10 güvercin alıyoruz, 7'sini kaybediyoruz. Ancak elimizde 3 tane kalıyor. Bir savaşçı güvercini yetiştirmek için provalar yaptırıyor. Güvercinler bilmediği mahallede gökyüzüne salınıyor. Eğer evinin yolunu bulursa savaşa hazırdır demektir. En sağlamı, en güvenir olanı, en savaşçısı lider olanıdır. Yani savaşçı lideri ve komutanı peşeng olanıdır" diye konuştu.

M.Ö. 2 binli yıllarda Kral Nemrut'tan bu yana Şanlıurfa'da süregelen gökyüzü savaşları var. Halen kentte yaklaşık 500 evde on bin civarında güvercin bulunuyor. Bunların hemen hemen tümü erkek. İki yüzlü gruplarda ancak 4 - 5 dişi bulunuyor. Dişilerin görevleri doğurganlık ve yeni gelen erkekleri yuvaya bağlamaktır. Yılın 6 ayı gökyüzünde hemcinsleri ile büyük güç gösterisi ve çalma savaşı veren güvercinler, diğer 6 ayı ise sahipleri tarafından bir sonraki yılın savaşına hazırlanıyor. Kanatlar ve kuyruklar daha gürleşsin diye budanıyor, bol vitamin katılmış yemler yediriliyor. Kısa mesafeli antreman amaçlı uçuşlar yaptırılıyor. Savaş kasım ayında başlıyor, nisan ayında sona eriyor. Şanlıurfa'da damlardan kalkan 100'lü, 200'lü kuş grupları kentin merkezinde uçuşuyor. İki ayrı mahallenin güvercinleri grup halinde birleşecek. Karışım adı verilen bu olay saatlerce sürüyor. Güçsüzler çatlayıp düşecek, güçlüler diğer sürülerden kandırdıklarını sahiplerine götürecek.

.
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2005 Salı 15:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ömer fırat IP: 85.97.126.xxx Tarih : 23.11.2005 09:47:43
merhaba ben şanlıurfanın suruç ilçesin den bende kuşçuyum ben de yaklaşık20 25 tane kaldırıyorum erkek dişi farketmez karışık kaldırıyorum ben 6yaşımdan beri kuşbesliyorumşimdiye kadar çok kuşum gitti ama gittiği kadar yakaladımda bu günlerde bulaşıcı bir hastalık dolaşıyor vebenim birçok kuşum öldü onun için onlara ilaç aldım ve ileştiler şimdiler de burdadakarışmazamanı bizde karışma yapıyoruz