30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Sulama projesi hizmete girdi

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında inşa edilen Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali ve yapımı tamamlanan Şanlıurfa Tüneller İkmali, Yaylak Sulaması ile Bozova Merkez Pompaj Sulaması projeleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle katıldığı törenle hizmete açıldı.

Atatürk Barajı'ndan alınan suyun taşındığı kanal üzerindeki Balaban Köprüsü ve inşa edilen hidroelektrik santrali tamamlandı. 2001 yılında başlanan ve 4 yılda tamamlanan Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali ile Şanlıurfa Tüneller İkmali ve Bozova Merkez Pompaj Sulama Projesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye genelinde yapımı tamamlanan 27 projeyle birlikte uydu bağlantısıyla açılışını yaptığı törenle hizmete girdi.

Başbakan Erdoğan'ın telekonferans sistemiyle canlı olarak yaptığı projelerin açılışı için Balaban mevkiinde düzenlenen törende konuşan DSİ 15. Bölge Müdürü Mustafa Altundal, Cumhuriyet döneminin en büyük yatırımlarından biri olarak kabul edilen GAP ile yaklaşık 27.3 milyar kilovat enerji üretimi ve 1 milyon 800 bin hektar tarım arazisinin sulanmasının öngörüldüğünü ifade etti.

Altundal, "Şanlıurfa'nın, 9 ili kapsayan GAP içindeki yeri tarımda yaklaşık 835 bin hektarla yüzde 46'sını, enerjide 12.2 milyar kilovat elektrik üretimiyle yüzde 45'ini teşkil etmektedir. Açılışı yapılan Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali'yle birlikte, ülkemizde halen tüketilen yaklaşık 48 milyar kilovat hidroelektrik enerjisinin yüzde 25'i bölgemizden karşılanmaktadır" dedi.
TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Başbakan Erdoğan tarafından telekonferans yoluyla yapılan açılışta hizmete giren 4 proje için şimdiye kadar 678 trilyon lira harcandığını belirten Altundal, buradan yılda 60 trilyon lira gelir beklediklerini ifade etti.

Hizmete giren santralde incelemelerde bulunan Vali Şemsettin Uzun ise, Harran Ovası'na su taşıyan kanalda enerji üretilmesine sevindiğini belirterek, suların bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

161 milyon YTL'ye mal olan ve tam kapasiteyle üretime geçtiğinde yılda 124 milyar kilovat/saat enerji elde edilecek olan Şanlıurfa Hidroelektrik Santrali'nin ülke ekonomisine yıllık katkısı 6.2 milyon dolar olacak.

Şanlıurfa Tüneller İkmali'yle ise, Atatürk Barajı Gölü'nden Şanlıurfa-Harran ve Mardin-Ceylanpınar ovalarına yaklaşık 378 bin hektar tarım arazisine su götürülecek. 115 milyon YTL harcanan ve her biri 26.40 kilometre uzunluğunda olan iki tünel, dünyanın en uzun sulama tüneli unvanına sahip.

2001 yılında yapımına başlanan ve geçtiğimiz yıl bir bölümü hizmete açılan Yaylak Sulaması da, bugün tam olarak hizmete girdi. Proje sayesinde 18 bin 322 hektar tarım alanı modern sulama sistemiyle sulanacak. 370 milyon YTL'ye mal olan proje sayesinde yılda 50 milyon YTL gelir artışı bekleniyor.

Bozova Merkez Pompaj Sulama Projesi ile bin 98 hektar arazi modern sulama sistemine kavuşacak. 1995 yılında yapımına başlanan proje 32 milyon YTL'ye mal oldu. Atatürk Barajı Gölü'nden pompajla getirilecek su sayesinde bölgede yılda 3 milyon YTL gelir artışı bekleniyor.

.
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2005 Pazartesi 11:11:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?