7
Mayıs
2024
Salı
YAŞAM

Tapusuz ilçe: Ceylanpınar

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde bulunan konutların yüzde 90'nının ruhsatsız ve tapusuz olduğu bildirildi.

Ceylanpınar Belediye Başkanı İsmail Aslan, konunun bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemine getirilmesi gerektiğini bildirerek, ilçede bulunan 8 bin konuttan 7 bin adetinin ruhsatsız olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Aslan, bir haftada 5381 sayılı yasaya bir madde ekletilerek belediyeye verilen hakkın yeniden ellerinden alındığını belirtti.

Ceylanpınar Belediye Başkanı Aslan, belediye binası ve hükümet konağının yanı sıra bir çok kamu kuruluşunun tapusunun bulunmadığını doğrularken, Maliye Bakanlığı'nca Ceylanpınar'daki kaçak yapılaşmanın önlenmesi amacıyla ilk kez 1983 yılında kısa süreli tapu tahsisi yapıldığını ifade etti. Aslan, ancak sürenin kısa olması nedeniyle o dönem az sayıda kişinin tapu tahsisinden yararlanmak için başvurduğunu kaydetti.

11 mahallesi bulunan ilçede yalnızca bir mahallenin tapu tahsisinden yararlandığını belirten Aslan, "Ceylanpınar'da şu anda yalnızca bin civarında konut sahibinin tapusu bulunuyor. Hazine arazisi üzerine kurulan konut sayısı yaklaşık 8 bin adettir. Bunlardan 7 bin tanesi tapusuzdur. Kaçak yapılaşmadan dolayı belediyenin alt yapı çalışmalarında zaman zaman aksamalar meydana geliyor. Vatandaşlara bu yönde uyarılarda bulunmamıza rağmen sorunu bir türlü gideremiyoruz" dedi.

Söz konusu sıkıntının aşılması amacıyla Tapu ve Sicil Müdürlüğü'yle Ceylanpınar Belediyesi arasında görüşmelerin sürdürüldüğünü söyleyen Aslan şöyle konuştu:

"İlçenin yüzde 90'ının tapusu yok. 4706 sayılı yasayla 31.12.2000 yılına kadar üzerinde yapılmış olan evler belediyeye devrediliyordu. 1976 yılında yapılan tapulama hazine adına yapıldı. Çok az sayıda evin tapusu çıkarıldı. Hazine, rayiç bedelinden tapuları veriyor. Yani bir binanın arsa parası, şimdi bina olarak değerinden parasını istiyor. Yani bir ev arsası ile birlikte 30 milyara mal olmuşsa parayı o şekilde istiyor. Vatandaş da bu parayı çok görüyor ve ödemek istemiyor. Şimdi yapılan inşaatlara ruhsat veremiyoruz. Geçmişten bugüne kadar çok sayıda kaçak yapılaşma oldu. Rayiç bedelinden tapulaşmaya vatandaş yanaşmıyor. Hükümet 5381 sayılı yasayı çıkardı. Bu yasada hazineye ait arazinin belediyeye devrini öngörüyordu. Bir hafta sonra 5381 sayılı yasaya bir madde eklenerek verilen hak yeniden geri alındı. Hazine 18 dönümlük bir arazi için 1 milyon 700 bin YTL istiyor. Bu haksızlıktır. Yasa değişmezse her yıl en az kaçak yapılaşmadan dolayı cezaevine girecektir. Çünkü oturdukları evin ve işyerinin tapusu yok. Bu konu TBMM'nin gündemine getirilerek yeni yasa değişikliği yapılmalıdır."

.
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2006 Perşembe 13:34:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?