30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Urfa türküsü gerçek oldu

Ceylanlarıyla ünlenen Şanlıurfa dağları, yine bu hayvanlara ev sahipliği yapmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda sayıları azaldığı için Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından Atatürk Ormanı içerisinde oluşturulan üreme çiftliğinde koruma altına alınan ceylanlar, sayıları artınca tekrar dağlara bırakılmaya başladı. Radyo frekansıyla takip edilecek ceylanların durumunu izleyen Vali Şemsettin Uzun, köylülerden hayvanlara sahip çıkmalarını istedi.

Şanlıurfa Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Atatürk Ormanı içerisinde oluşturulan üretim çiftliğinden alınan 86 ceylan dağlara salındı. Şanlıurfa'ya bağlı Payamlı Köyü Aynalı Mezrası yakınlarında hazırlanan 40 dönümlük arazide serbest bırakılan ceylanlar, köylülerin de büyük ilgisini çekti.

Boyunlarına takılan vericiler sayesinde radyo frekansıyla takip edilecek olan ceylanların durumunu görmek üzere bölgeye giden Vali Şemsettin Uzun yetkililerden bilgi aldı.

Dürbünle ceylanların hareketini bir süre izleyen Şanlıurfa Valisi Şemsettin Uzun, "Daha önce Çevre ve Orman Bakanlığı öncülüğünde Gölpınarı mevkiinde bulunan bakım sahasındaki 86 ceylanımız buraya nakledildi. ODTÜ'lü uzmanlar sayesinde burası keşfedildi. Bir aydır hayvanlarımız burada doğaya hazırlanmaları için bekletildi. 20 bin hektar üzerindeki bu arazide hayvanları bıraktık. Geçmişte burada ceylanlar yaşıyordu. Bu şimdilik bir başlangıç olup bilim adamları ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın yapmış olduğu bu çalışmada, bu hayvanlara cihazlar takılacak. Bu yöntemle onlar takip edilecek, ne yaptıkları, nerede bulundukları tespit edilecek. Onların anatomik ve gen yapıları üzerinde bir çalışma yapılacak. Bunların nesillerini çoğaltmaya çalışacağız" dedi.

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahin Toprak, "Çevre ve Orman Bakanlığı ile Harran Üniversitesi arasında hazırlanan protokolle bu hayvanların izlenmesi ve doğaya salınması yönünde bir bilimsel çalışma yapıyoruz. Ceylanların doğayla yapısını incelemek üzere böyle bir çalışmaya başladık" diye konuştu.

"ŞANLIURFA TÜRKÜSÜ GERÇEK OLACAK"
Yabani ceylanlarla yeni salınanlar arasındaki etkileşimin inceleneceğini dile getiren Toprak, "Daha önce burada yabani olarak yaşayan ceylanlarla şimdi bizim salacağımız ceylanlar arasında bir genetik reaksiyon var mı yok mu onun araştırmasını yapacağız. Bu hayvanların yakınlaşması olacak mı, gen frekansları uyacak mı bunları değerlendirip araştıracağız" dedi.
Toprak, 4 yıl içersinde bölgenin eko turizmine açılacağını ifade ederek, "Halkın da bir gelir kaynağı olacak. Türkiye ve GAP bölgesi üç farklı floristik alanın kesişme noktası olduğu için turizm açışında çok yüksek endenizme sahip bir yerdir. Buradaki türümüz koruma altına alınmadığı için bazı türler yok olmayla karşı karşıya kalmıştır. Bu konuda bilim adamlarımıza çok iş düşüyor. Şanlıurfa genelinde sadece ceylan değil, birçok türümüz buraya özgüdür. Bu türlerin ileriye dönük yatırımları sayesinde 'Urfa dağlarında gezer bir ceylan' türküsü yeniden hayat bulacak" ifadesini kullandı.

Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Şükrü Gürler, "Bu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir projesidir. Bilimsel altyapıya destek olmak amacıyla üniversite olarak biz de dahil olduk. Dağlara salınan bu hayvanlara radyo vericilerini yerleştirdik. Karşı tarafta alıcısı var. Haftada 2 gün buraya gelip radyo vericileriyle bunların nerede olduklarını tespit edip daha sonra ekolojik yaşama tarzlarıyla ilgili bilgiler edinmeye çalışacağız. Genetik yapısını da inceleyeceğiz. Bu ceylanlar, büyük bir biyolojik zenginliktir. Bunlar bizim doğal kaynaklarımızdır. Bu ceylanlar aile şeklinde yaşıyorlar, erkekler arasında ciddi bir rekabet var. Bu çalışmalarımız bir yıl sürecek" diye konuştu.

Çevre İl Müdürü Kadri Alyamaç ise köylülerin bu konudaki işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Burada bulunan sahada adapte edildikten sonra şehrin dağları ceylanlarla dolacak. Bunların denetlenmesi kendi kuruluşumuzdaki ekipler tarafından yapılacak. Bu ceylanların çoğalması köylülerin işbirliğiyle olabilecek" dedi.

Bir süre dağda ceylanların hareketini izleyen Vali Şemsettin Uzun, köylülere seslenerek hayvanlara sahip çıkmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2005 Cuma 11:49:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?