30
Nisan
2024
Salı
YAŞAM

Zeytin üretimi artacak

Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, bu yıl 200 bin zeytin fidanı dağıtacaklarını söyledi.
Şanlıurfa Tarım İl Müdürlüğü, tarımda ürün çeşitliliğini artırmak için başlattığı çalışmalar kapsamında zeytin üretimini yaygınlaştırmayı planlıyor.

Proje çerçevesinde geçtiğimiz yıl 70 bin zeytin fidanı dağıtan Tarım İl Müdürlüğü, bu yıl bu sayıyı 200 bine çıkardı. Fidan dağıtımı için başvuruların Aralık ayında başlayacağı öğrenildi.

Bölgede fıstık üretiminden sonra sıralamada zeytininde yer alacağını belirten Tarım İl Müdürü Mehmet Altun, "Çiftçilerden gelen talep üzerine fidan dağıtım sayısını 200 bin sınırına kadar çektik. Projemiz 2 yıldan bu yana devam eden bir proje. Bu anlamda Özel İdare Müdürlüğü'nün büyük katkısı bulundu. Çiftçilerimizi bu alana yöneltmek için Özel İdare dağıtacağımız her fidan için yarım ücreti kendi bünyesinden ödeyecek. Projeden büyük başarı sağlayacağımıza inanıyoruz. Şanlıurfa böylelikle zeytin üretiminde Türkiye'yi temsil edebilecek konuma gelecektir" dedi.

Üretimin yanı sıra zeytin yağı ihracatına da dikkat çeken Altun, "Şu anda dünyada zeytin yağı ihracatı yapabilen 2 ülke var. Bunlar İspanya ve İtalya. Eğer biz buradan başarı elde edebilirsek zeytin yağı ihracatında bizde dünya devleri arasında yerimizi alabileceğiz" dedi.
Şanlıurfa'da yetişen zeytinleri çarşı pazarda kasalar içersinde satan Bilal Çatal, "Şanlıurfa'nın en eski zeytin üreticileri bizleriz. Son yıllarda Urfa'da çiftçiler tarlalarına ektikleri fidanların büyümesi üzerine üretime geçti. Gerçekten bizim zeytinler, hem tadı olsun hem de kalitesi olsun birçok bölgenin zeytininden daha iyidir. Şuan kilosunu 1 YTL 750 YKr satıyoruz. Gayet satışlar iyi gidiyor. Artık Türkiye zeytin piyasasında Şanlıurfa da var" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2005 Çarşamba 11:21:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?