3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Defterdarlıktan vergi açıklaması

Siirt Defterdarlığı, ücretlilerde vergi indirimi uygulaması ile ilgili olarak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada özetle şöyle denildi: "193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 4842 sayılı Kanunla değişik mükerrer 121'inci maddesinde yer alan 'Ücretlilerde Vergi İndimi' sistemine göre, gerçek usulde ücret geliri elde eden ücretlilerin kendisi, eşi, ve çocukları ile ilgili olarak yıl içinde yapmış oldukları eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarı üzerinden hesaplanacak indirim tutarı, ücretlilerin ertesi yılda ödeyecekleri gelir vergisinden mahsup edilmek suretiyle kendilerine ödenmektedir.

121'inci maddesinde yer alan düzenlemeye göre; 'Gerçek ücretlerin vergilendirilmesinde, mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili eğitim, sağlık, gıda, giyim ve ikamet edilen konuta ait kira harcamalarının yıllık toplam tutarının;

- 3.300 Yeni Türk Lirasına kadar %8’i,
- 6.600 Yeni Türk Lirasının 3.300 Yeni Türk Lirası için %8’i, aşan kısmı için %6’sı,
- 6.600 Yeni Türk Liradan fazlasının, 6.600 Yeni Türk Lirası için %7’si, aşan kısmı için %4’ü, ücretlinin ertesi yılda ödeyeceği gelir vergisinden mahsup edilir veya işverenler aracılığı ile kendisine nakden iade edilir.

Şu kadar ki, harcamaların Türkiye’de yapılması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınan belgelerle tevsik edilmesi ve bu belgelerin işverene verilmesi şarttır. Mahsup hakkı kazanılan tutarın hesaplanmasında dikkate alınan harcama tutarı, vergi matrahının toplamını geçemez.

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesinde ücretlilerde vergi indirimine konu olan harcama kalemleri, mükellefin kendisi, eşi ve çocukları ile ilgili olarak yapılan; Eğitim, Sağlık, Gıda, Giyim ve Kira Harcamaları olmak üzere beş grup halinde belirlenmiştir. Yapılan harcamaların ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları tarafından yapılması ve satın alınan mal ve hizmetlerin bunlar tarafından tüketilmesi gerekmektedir."

Hifzullah Eryeşil - Kenthaber / Siirt
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2005 Pazartesi 17:59:10
Güncelleme :6 Aralık 2005 Salı 08:34:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?