1
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜLTÜR/SANAT

Gezici Film Festivali

Ankara'da festival, Potemkin Zırhlısı filminin 2005 yılında restore edilen yeni kopyasının, Orkestra Akademik Başkent'in canlı müziği eşliğinde yapılan gösterimiyle açıldı.
1925'te yapılan ilk gösterimdeki kopyaya en yakın versiyon olan ve ilk gösterimi bu yıl Berlin Film Festivali'nde gerçekleştirilen Potemkin Zırhlısı'nın müziğini, Orkestra Akademik Başkent 2 hafta gibi çok kısa bir sürede yeniden yorumlayarak hazırladı ve büyük bir başarıyla icra etti. Kısa film gösterimlerinde her yıl olduğu gibi izdiham yaşandı.
Üniversitelerin sınav dönemi olmasına karşın genç izleyiciler salonları doldurdu. İzleyiciler bu yıl klasiklerin yanı sıra, yeni filmlerden oluşan Avrupa Avrupa bölümüne de yoğun ilgi gösterdi. Yeni filmler arasında en çok ilgi çeken filmler Michael Haneke'ye bu yıl Cannes Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülünü getiren, başrollerini Juliette Binoche ve Daniel Auteuil'in paylaştığı Saklı, Danimarkalı Erik Clausen'ın filmi Villa Paranoya ve Polonyalı yönetmen Piotr Trzaskalski'nin filmi Usta'ydı. Doğu Avrupadan yönetmenlerin gerçekleştirdiği 6 kısa filmden oluşan Bir Varmış Bir Yokmuş da izleyicilerin beğenisini kazandı.
Festivalin Sinema ve Anarşizm bölümünde yer alan Jean Vigo'nun 1933 yapımı başyapıtı Hal ve Gidiş Sıfır ve Lindsay Anderson'un 1968 ruhunu çok iyi yansıtan Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye almış filmi Eğer de izleyicilerin gözdeleriydi. Çankaya Belediyesi'nin ilköğretim okullarındaki öğrencileri minibüslerle Büyülü Fener Sineması'na taşımasıyla gerçekleşen ve her gün saat 11:00'deki Çocuk Filmleri de, festivalin ilgi çeken bölümleri arasında yer aldı. İlk gün gösterime gelen çocuklardan bazıları bütün gece heyecandan uyumadıklarını ve hayatlarında ilk kez sinemaya geldiklerini söylediler. Başrollerini Necmettin Çobanoğlu ve Nur Sürer'in paylaştığı, 1991 yılında En İyi Yabancı Film dalında Oscar alan İsviçre yapımı Umuda Yolculuk adlı film de 14 yıl sonra tekrar gösterildiği Ankara'da hak ettiği övgüyü aldı.
Gezici Festival'in Bursa gösterimleri, 18 Kasım Cuma gecesi ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit'in konuşmasıyla başlayacak. Açılışta, aynı gün Türkiye'de gösterime girecek Babam ve Oğlum filmi, yönetmen Çağan Irmak ile oyuncular Fikret Kuşkan, Hümeyra, Bilge Şen, Şerif Sezer ve Mahmut Gökgöz'ün katılımıyla gerçekleştirilecek. Gezici Festival gösterimlerine 18 Kasım'dan itibaren Bursa'da Tayyare Kültür Merkezi'nde devam edecek. Yurtdışından festivalin Bursa ayağına katılacak konuklar arasında Sıradan Delilik Öyküleri filminin yönetmeni Petr Zelenka, Villa Paranoya'nın yönetmeni Erik Clausen ve Yunanlı yönetmen Costas Ferris sayılabilir. Ayrıca Viennale ve Berlin Film Festivali'nin yöneticileri başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin film festivallerinden gelecek konuklar ile yerli ve yabancı basın festival boyunca olacak. 18-24 Kasım tarihleri arasında Bursa'da devam edecek festival, 25-27 Kasım Kars'da ve 25 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında da İzmir'de olacak.
..
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2005 Perşembe 15:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?