5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

"25 Yaş" uzlaşma turunda

AK Parti, seçilme yaşının 25'e indirilmesini öngören Anayasa değişiklik teklifi ve birleşik oy pusulasında bağımsız adayların da yer almasını öngören yasa teklifi için uzlaşma turuna çıktı. İlk olarak CHP ve Anavatan Partisi'nin kapısını çalan AK Parti, mutabakat sağlanmadığı takdirde teklifi tek başına Meclis gündemine taşıyacak. 

AK Parti, seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesini öngören tek maddelik Anayasa değişiklik teklifiyle Milletvekili Seçilme Kanunu'nda yer alan birleşik oy pusulasında bağımsız adayların da yer almasını öngören yasa teklifi için muhalefetin de desteğini istedi. 

AK Parti Grup Başkan Vekilleri Salih Kapusuz ve Sadullah Ergin "25 yaş" ve "birleşik oy pusulasında değişiklik" için ilk olarak CHP'yi ziyaret etti. CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz ile görüşen AK Parti Grup Başkan Vekilleri Kapusuz ve Ergin, hazırlanan taslak çalışmayı sundu. Yaklaşık 10 dakika süren görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan CHP'li Topuz, konuyu partinin yetkili kurullarında ele alacaklarını belirterek, "Bir mutabakat sağlanmış olursa birlikte bir değişiklik yapmış olacağız. Şu an niyet öğrenmeye yönelik bir girişimdir. En kısa sürede cevabımızı vereceğiz" dedi. AK Parti'li Kapusuz da bir soru üzerine, girişimlerinin erken seçime dönük olmadığını, seçimlerin normal zamanında yapılacağını ifade etti. 

AK Parti Grup Başkan Vekilleri daha sonra Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili Ömer Abuşoğlu ile görüşerek, taslak çalışmayı sundu. Abuşoğlu, teklifi partinin yetkili kurullarında görüştükten sonra karar vereceklerini belirterek, mutabakat oluştuğu takdirde AK Parti ile birlikte hareket edeceklerini söyledi. Kapusuz, mutabakat sağlanması halinde teklifin ortak teklif olarak sunulup sunulmayacağı yönündeki bir soru üzerine, süre ile ilgili sorunları olduğunu, partilerin onay vermesi halinde çalışmayı en kısa sürede Meclis gündemine getireceklerini vurguladı. 

AK Parti'nin hazırladığı teklif Anayasa'nın seçilme yaşını düzenleyen 76. Maddesinde ve birleşik oy pusulasıyla ilgili düzenlemeyi içeren Milletvekili Seçilme Yasası'nın 26. ve 28. maddelerinde değişiklik öngörüyor. Birleşik oy pusulasında bağımsız adayların da yer almasını öngören teklifin yasalaşması halinde her seçim bölgesine göre ayrı oy pusulası basılacak.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 16:02:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?