5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

"25 Yaş"a destek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa ülkelerinin çoğunda seçilme yaşının ortalama 18 olduğunu belirterek, "Türkiye de genç nüfusa sahip bir ülke. Toplumun geniş kesimini seçilme hakkından mahrum etmek doğru olmaz" dedi. 

Başbakan Erdoğan, dün gece geç saatlere kadar Meclis'te hukukçu kurmaylarıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda partili hukukçular tarafından hazırlanan Anayasa değişikliğiyle ilgili taslak çalışma masaya yatırıldı. Seçilme yaşının 25'e indirilmesi, Türkiye milletvekilliği uygulaması, tercihli sistem ve daraltılmış bölge gibi birçok düzenlemeyi içeren paketin kapsamı, süre yetersizliği nedeniyle daraltıldı. Başbakan Erdoğan, seçilme yaşının 30'dan 25'e düşürülmesi gerektiğini belirterek, Avrupa ülkelerini örnek gösterdi. Avrupa ülkelerinde seçilme yaşının ortalama 18 olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye'de genç nüfusun oldukça fazla olduğunu vurguladı. Türkiye'deki genç nüfus dikkate alındığında seçilme yaşının çok yüksek olduğunu belirten Başbakan Erdoğan'ın, "Toplumun geniş kesimini seçilme hakkından mahrum etmek doğru değil. Toplumdaki genç nüfusu ancak parlamentoya girecek genç milletvekilleri anlayabilir" değerlendirmesini yaptığı öğrenildi. 

AK Parti'den destek

CHP'den sonra Anavatan Partisi de AK Parti'nin Anayasa değişikliği teklifini destekleme kararı aldı. 

Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili Ömer Abuşoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, partisinin, AK Parti tarafından hazırlanan seçilme yaşının 30'dan 25'e indirilmesini öngören tek maddelik Anayasa değişiklik teklifiyle Milletvekili Seçilme Kanunu'nda yer alan birleşik oy pusulasında bağımsız adayların da yer almasını öngören yasa teklifi konusundaki görüşünü açıkladı. Bu tekliflerin Türkiye'nin seçim aşamasına geldiğini gösterdiğini ifade eden Abuşoğlu, iktidar partisinin getirdiği bir maddelik teklifin yeterli olmadığını belirterek, "Bölük pörçük değişiklikler iktidar partisinin yaklaşan seçimlerden endişe duymaları sonucunda ortaya gelirler. Bunun yerine daha kapsamlı bir değişiklik isterdik. Zaten AK Parti'nin hazırladığı bir Anayasa değişikliği teklifi var. Bunu getirmek yerine sadece seçilme yaşının düşürülmesi ve bağımsız adaylar konusunda 2 ayrı düzenleme getirdiler. Biz yetersiz buluyoruz. Ama buna rağmen destekleyeceğiz. Engel oluşturmayacağız" dedi. 

CHP'ye de serzeniş de bulunan Abuşoğlu, "CHP, seçilme yaşıyla ilgili düzenlemenin tek başına gelmesini şart koştu. Türkiye'nin meselesi sadece seçilme yaşının 25'e indirilmesiyle bitmiyor. Anayasa'da bazı değişiklikler yapılması gerekiyor. Niye böyle bir anlayış içine gidiyorlar anlamış değiliz. AK Parti ülke lehine birtakım adımları atmak yerine sadece CHP ile anlaştığı noktada değişiklik teklifleriyle geliyor. Bu da gösteriyor ki AK Parti samimi değil" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 16:51:41
Güncelleme :5 Ekim 2006 Perşembe 18:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?