5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

AK Parti'de "Kadın Yönetici" sıkıntısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Kadınlar siyasette daha etkin yer almalıdır" çağrısına rağmen, AK Parti'de "kadın yönetici" sıkıntısı yaşanıyor.

Kongrelerde kadınların yüzde 30 oranında temsil edilmesini prensip kararı olarak benimseyen AK Parti'de, kadınların teşkilatlarda temsil oranı yüzde 13'te kaldı. Ancak teşkilat yönetimlerindeki kadın oranı bir önceki kongre dönemine göre 2 katına çıktı. 

AK Parti'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde kadın yönetici bulamamaktan şikayet etti. Başbakan Erdoğan'ın "Kadınlar siyasette aktif bir şekilde görev almalıdır" çağrısına rağmen AK Parti, teşkilatlarda "kadın yönetici" bulmakta zorlanıyor. 720 bin 867'si kadın olmak üzere, 2 milyonun üzerinde üyesi bulunan AK Parti'nin bugüne kadar sadece Denizli İl Kongresi'nde kadın aday çıktı. Denizli'deki kadın aday rakibine karşı başkanlık koltuğunu kaybederken, Ankara Güdül ve İstanbul Silivri'de kadın ilçe başkanları seçildi. Başbakan Erdoğan'ın teşkilatların yüzde 30 kadınlardan oluşması gerektiği yönündeki talimatı, kongrelerde karşılık bulmadı. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da kadın yönetici bulamamaktan yakınan parti, teşkilat yönetimlerinde yüzde 20 kadın kotasını yüzde 30'a çıkarmıştı. 

Kongrelerde kadınların yüzde 30 oranında temsil edilmesini prensip kararı olarak benimseyen AK Parti'de kadınların teşkilatlarda temsil oranı yüzde 13'te kaldı. Ancak teşkilat yönetimlerindeki kadın oranı bir önceki kongre dönemine göre 2katına çıktı. AK Parti'de bir önceki kongre döneminde kadınların teşkilatlarda temsil oranı yüzde 6 olmuştu. AK Parti'deki 'kadın yönetici' sıkıntısını doğrulayan AK Parti'nin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, "Bizim partimizde üye olan herkese parti kademelerindeki görevler açıktır. Biz ana kademe yönetimlerinde kadınlara ve gençlere yer verilmesini istiyoruz. Ancak özellikle Doğu ve Güneydoğu'da kadın yönetici bulmakta zorluk yaşıyoruz" diye konuştu. 

Yazıcı, AK Parti'nin 1 olağan büyük kongresinde kadınların temsil oranını yüzde 20 olarak açıkladıklarını, 11 Kasım'da gerçekleştirilecek 2. Olağan Büyük Kongre'de ise çıtayı yükselterek, bu oranı yüzde 30 düzeyine çıkaracaklarını vurguladı.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 12:32:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?