5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Bakan Aksu, İdareciler Günü Töreni'ne katıldı

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Mahalli İdareler Birlikleri Kanunu'nda yaptıkları düzenlemelerle, taşrada görev yapan mülki idare amirlerine önemli maddi imkanlar sağlandığını vurgulayarak, "Darısı merkezdeki idarecilerimizin başına" dedi.

Türk İdareciler Derneği tarafından düzenlenen 'İdareciler Günü Töreni', bugün Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde gerçekleştirildi. Törene, İçişleri Bakanı Abdükadir Aksu, Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türk İdareciler Derneği Genel Başkanı emekli Vali Utku Acun, çok sayıda vali ve diğer mülki idare amirleri katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Aksu, kendisinden önce bir konuşma yapan ve 'bir politikacının' sözlerine ithafen, "Valilerin kimsenin kölesi olmadığını" söyleyen eski Vali Ziya Çoker'e cevap verdi. Aksu, Çoker'in Kamu Yönetimi Temel Yasası ile ilgili söylediği sözlere katılmasının mümkün olmadığını belirterek, "Atatürk şöyle diyordu; 'Millete efendilik yok, hizmetkarlık var'. Bizler de hep bunu kendimize örnek edinmişiz. Aziz milletimizin hizmetinde onların hizmetkarı gibi çalışmışız. Efendilik yapmamışız" dedi. Aksu, Mülki İdare Amirleri'nin Türk devlet teşkilatında şerefli bir maziye sahip ve beklentileri hiç boşa çıkarmamış bir meslek grubu olduğunu belirterek, "Seçimler nasıl demokratik cumhuriyet rejiminin olmazsa olmaz şartı ise demokratik devlet teamüllerinin oluşması, devlette kurumsal sürekliliğin sağlanması bakımından, 'Seçilmiş hükümetlerce' profesyonel yöneticilerin atanması da o derecede vazgeçilmezdir" dedi.

"YEREL YÖNETİM REFORMUNU GERÇEKLEŞTİRDİK"
Hukuk devleti olmanın gereklerini eksiksiz bir şekilde yerine getiren bu meslek mensuplarının, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin 'Üniter yapısının korunmasında', büyük fonksiyonlar ifa ettiğini de belirten Aksu, "Yıllardır hükümetlerin üzerinde durduğu, ancak bir türlü güçlü iradeyi ortaya koyamadıkları yerel yönetim reformunu gerçekleştirdik" dedi. İl Özel İdaresi Kanunu ve Mahalli İdareler Birlikleri Kanunu'nu geçen yasama döneminde yürürlüğe koyduklarını hatırlatan Aksu, "Böylece il özel idaresi, belediye ve köylerin kendi aralarında ve birbirleriyle kuracakları birliklerin hukuki statüsü, kuruluşu, organları, yönetimi, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esasları ilk defa yasal bir zemine oturtulmuştur" dedi.

Mahalli İdareler Birlikleri Kanunu ile mülki idare amirlerine görev yaptıkları bölgelerin sorunlarını çözme imkanı sağladıklarını kaydeden Aksu, "Bugün devletimizle halkımızın kaynaşmasına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Devletimizin ve hükümetimizin temsilcisi sıfatıyla halkla devleti kucaklaştırın ve daima halkın içinde olunuz" şeklinde konuştu. Yeni görev alacak idarecilere de seslenen Aksu, "Sizlerin asıl görevi, halkı anlamak ve halkı devlete, devleti de halka anlatmaktır" dedi.

Aksu, İl Özel İdaresi Kanunu ve Mahalli İdareler Birlikleri Kanunu'nda yaptıkları düzenlemelerle, taşrada görev yapan mülki idare amirlerine önemli maddi imkanlar sağlandığını vurgulayarak, "Darısı merkezdeki idarecilerimizin başına" dedi. Aksu, Birinci Sınıf Mülki İdare Amirliği Kanunu çıkarmanın da 22. dönem parlamentoya, yani kendi hükümetlerine nasip olacağını söyledi.

ÖZAKMAN VE CEVİZOĞLU'NA ÖDÜL
DYP Genel Başkanı Ağar ise, Cumhuriyet'in geleceği için vazgeçilmez önemi olan mülki idare mesleğinin her yönü ile korunması gerektiğini belirterek, siyasilerin hangi makam ve mevkide olursa olsun, mülki idare amirliği mensuplarının üzerinden hesap yapabilmesi veya prim yapabilmesinin söz konusu olmayacağını söyledi.

Türk İdareciler Derneği Genel Başkanı Acun da, törende yaptığı konuşmada, "Başkent bürokrasisi mülki idarenin taşradaki ağırlığını, yüklendikleri çok özellikli ve önemli sorumluluklarını, ağır temsil görevlerini adeta görmezlikten gelerek, siyasi iradeyi de etkileyerek Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine taşınmış, Yüce Atatürk döneminde kurumsallaştırılmış hassas dengeleri, mülki idare aleyhine bozma gayreti içindedir. Mülki idareler yargı, üst yönetim ve askeri kadrolarda mevcut dengeler, kısmi ve genel düzenlemelerle, mülki yönetim aleyhine bozulmuştur, bozulmaya da devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

Törende daha sonra, 'Şu Çılgın Türkler' kitabının yazarı Turgut Özakman ile gazeteci Hulki Cevizoğlu'na yazılı ve görsel medya ödülü verildi.

.
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2006 Çarşamba 21:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?