5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

CHP'den "hamsi" önergesi

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği önergesinde, "Karadeniz'de NATO destekli uluslararası çalışmanın izni kim tarafından verilmiştir?" diye sordu. 

Yapılan bazı araştırmalar sonucunda "Karadeniz hamsisi" olarak bilinen türün Azak Denizi'nde yaşayan bir türle karıştığının belirlendiğinin bildirildiğini ifade eden Tandoğdu, Karadeniz'deki hamsi varlığının tespiti, geleceğe yönelik stokların artırılması ve yönetimi amacıyla, "Karadeniz Ekosisteminin İyileşmesinde Biyolojik Gösterge Türleri" adıyla başlatılan NATO destekli uluslararası araştırmada kaydedilenleri de önergesinde şöyle belirtti:
"Yapılan genetik çalışmalar sonucunda Sinop civarında yakalanan hamsilerin yalnızca Karadeniz hamsisi olmadığı anlaşılmış, aynı zamanda Azak hamsisi de bu kıyılara gelerek iki popülasyon karışmıştır. Bu durum daha önce rastlanmayan bir gelişmedir. Bu karışım mekaniksel olarak oluşmuştur. Yani farklı popülasyonlar aynı bölgeye gelmiş ama aralarında genetiksel olarak bir karışım olmamıştır. Yani Azak hamsi popülasyonu Türkiye kıyılarına kadar gelerek Karadeniz hamsisi popülasyonu ile karışım göstermiştir. Bulgaristan ve Ukrayna kıyılarında görülmeyen bu durumun nedeni ise araştırılıyor."
Tandoğdu, önergesinde şu sorulara da yer verdi: 

"NATO destekli uluslararası bu çalışmanın izni kim tarafından verilmiştir? Bu çalışmanın içeriği bakanlığınıza bildirilmiş midir? Çalışmanın denetlenmesi hangi kurum tarafından yapılmaktadır? Halen Türk karasuları sınırları içerisinde hangi amaçla ne tür çalışmalar yapılmaktadır?"
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2006 Perşembe 14:08:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?