5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Hükümete "irtica" eleştirisi

Sosyal Demokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın, hükümetin "irtica" konusunda gerekli adımları atmadığını söyledi. 

SHP Genel Başkanı Karayalçın, irtica tartışmalarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, hükümetin irtica konusunda gerekli adımları atmadığını ifade eden Karayalçın, "İrtica var mı? İrtica yok mu? gibi papatya falı açmaya gerek yok. İrtica,devletin ve Cumhuriyet'in güvenliğiyle ilgili dile getirilmekte olan bir tehdittir" dedi. Karayalçın mesajında şu ifadelere yer verdi: 

"İrticanın Cumhuriyetimizin ve devletimizin temel değerlerine bir tehdit olduğuna ilişkin olarak hükümet ve güvenlik güçleri arasında bir mutabakat varsa ki var, olmalıdır. O zaman 'irtica vardır, irtica yoktur' şeklindeki tartışmanın anlamı bulunmamaktadır. Bunun gereğinin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunun gereğini yerine getirecek olan da hükümettir, valilerdir, İçişleri Bakanlığı, iç güvenlik güçleridir. Türk Silahlı Kuvvetleri, siyaset, iktisat, toplumsal veya kültürel alanla ilgili bir değerlendirme yapmamaktadır. İrtica, devletin ve cumhuriyetin güvenliğiyle ilgili olarak dile getirilmekte olan bir tehdittir." 

Türkiye'nin devlet şeması, devlet yapısı ve devlet geleneği içinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyasi otoriteye bağlı olduğunu kaydeden Karayalçın, "Eğer bugün kuvvet komutanları Harp Okulu açılışında, Genelkurmay Başkanı Harp Akademisi'nin açılışında irtica tehdidini dile getiriyorsa, demek ki Sayın Başbakan'a yapılan açıklamalar, Milli Güvenlik Kurulu'nda yapılan açıklamalar istenilen sonucu getirmemiştir. Bununla ilgili istenilen gelişmeler sağlanamamıştır. Eğer bunun gereğini asker yerine getirecekse, eğer irtica tehdidiyle ilgili olarak yaşamakta olduğumuz gelişmelerin gereğini asker yerine getirecekse, zaten Türkiye'de demokrasinin işleyişinden de söz etmek olanaklı olmaz" dedi. 

Açıklamasında darbe taraftarı olmadıklarını da vurgulayan Karayalçın, 12 Eylül ve 12 Mart darbelerinin en çok yıkıma neden olduğu siyaset kesiminin Türkiye solu olduğunu ifade etti. Karayalçın, "O nedenle ordu darbelerinin ne anlama geldiğini bizler çok iyi biliriz. Bizim için darbenin iyisi kötüsü yoktur. Biz darbelerin tümüne karşıyız" açıklamasında bulundu. 

Son günlerde ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısından söz edildiğini de belirten Karayalçın, SHP olarak bu 3 kavramın da altını çizmek istediklerini ve korumaya talip olduklarını kaydetti.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 15:24:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?