5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Moody's Başkan Yardıcısı ASO'da

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, işveren ve sanayici açısından Türkiye'de konuşulması gereken en önemli konunun "irtica" değil, "işsizlik" olduğunu söyledi. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Andreas Naumann ASO'yu ziyaret ederek Çağlayan ile bir süre görüştü. Görüşme sonrasında bir basın toplantısı yapan Çağlayan, Moody's'in, Türkiye'nin gelecek performansını yerinde görebilmek için söz konusu ziyarette bulunduğunu söyledi. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmek istediğini, Moody's'in Türkiye ziyaretinin de bunu açık bir göstergesi olduğunu anlatan Çağlayan, "Uluslararası sermaye Türkiye'ye gelmek istiyor. Bunun için de Türkiye'yi daha iyi tanımak istiyor. Moody's de bunun için Türkiye'ye geldi" diye konuştu. 

Çağlayan, görüşme sırasında Naumann'a kredi derecelendirme kuruluşlarının zaman zaman Türkiye'ye haksızlık yaptıklarını aktardığını da ifade etti. Türkiye'nin ekonomik yapı itibariyle kendine özgü şart ve imkanlarının bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşlarının da kredi notu verirken bunları göz önüne almaları gerektiğinin altını çizdi. Toplantıda cari açığın Türkiye ekonomisi için tehlikeli boyutlara ulaştığını da kaydeden Çağlayan, bu sorunu ortaya çıkaran sebeplerin ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi. Cari açığın, yabancı sermaye girişiyle kapatılabileceğini sözlerine ekleyen Çağlayan, istihdamın teşvik edilerek işsizliğin önündeki engellerin kaldırılmasının da cari açığın kapanmasında etkili olacağını bildirdi. Çağlayan, cari açık konusunda Moody's'in de kendileriyle aynı görüşleri paylaştığını söyledi. 

Uluslararası ekonomide meydana gelen dalgalanmalardan en fazla etkilenen ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini belirten Çağlayan, uluslararası makro dalgalanmaların Türkiye ekonomisinde yol açtığı etkilerin en az düzeye çekilebilmesi için de Hükümetin kısa, orta ve uzun vadeli mikro eylem planları hazırlaması gerektiğini de sözlerine ekledi. Çağlayan, son dalgalanmalar nedeniyle, Türkiye'nin düşürebilmek için yoğun uğraşlar verdiği borçlanma maliyetlerinin 3-4 ay öncesine göre yüzde 60 oranında arttığına işaret etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlayan, 'irtica tartışmalarının ekonomiyi nasıl etkileyeceği' sorusuna, "Türkiye'de bize göre konuşulması gereken en önemli konu işsizliktir" yanıtını verdi. 

İrtica konusunda ilgili kuruluşların yaptığı çalışmalara ve sergilediği yaklaşıma bir sözünün olmadığını da dile getiren Çağlayan, Türkiye'de her 15 saniyede bir 6 milyon işsize yeni birinin eklendiğini, kendileri açısından konuşulması gereken konuların başında da bunun geldiğini ifade etti.
İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2006 Salı 15:19:38
Güncelleme :4 Ekim 2006 Çarşamba 12:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?