5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Tabib Odası'ndan F tipi cezaevi tepkisi

Ankara Tabip Odası (ATO) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Çağrı Timuçin, F tipi cezaevlerinin insan beden ve ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin bugün ortaya çıktığını belirterek, "Dün hekimlerin uyarılarının dikkate alınmaması, bugün cezaevlerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır" dedi.

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Atalay ile ATO İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Çağrı Timuçin, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) İbn-i Sina Hastanesi Hasan Ali Yücel Konferans Salonu'nda, 'Tecrit Uygulaması ve Mahkum Muayeneleri' konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Hekimlik mesleğinin insan haklarının tam merkezinde bulunduğunu belirten Atalay, F tipi cezaevlerinin topluma dayatıldığını ileri sürdü. Bu uygulamayla mahkumlara ikinci bir cezalandırma yapıldığını savunan Atalay, hükümetin sağlık politikasını da eleştirdi. Atalay, "Uygulanmakta olan 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi', Türkiye'deki sağlıkta yaşanan sorunların başlıca nedenidir" diye konuştu.

ATO İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Timuçin de, idari uygulamaların, mahkum muayenelerinde, hastalar kadar hekimleri de zor durumda bıraktığını söyledi. Cezaevlerinde sağlık hizmetlerinin yetersizliği, hastanelere sevk zincirinde yaşanan idari sorunlar ve sevk sırasında zincir-kelepçe gibi uygulamaların her bireyin hakkı olan sağlık hizmetlerine mahkumların da ulaşmasını engellendiğini ileri süren Timuçin, tıbbi uygulamalarda, tetkik ve tedavi kadar, insan beden ve ruh sağlığının bozulmadan önce korunması ve hastalıkların önlenmesinin de önemli olduğunu belirtti.

Bu yönüyle, cezaevlerinde sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi ve korunmasında ciddi sorunlar yaşandığını dile getiren Timuçin, şunları kaydetti: "Hekim meslek örgütlerinin tüm tıbbi uyarılarına rağmen 2000 yılında açılan F tipi cezaevlerinde uygulanan tecrit ve izolasyonun insan beden ve ruh sağlığı üzerine olan olumsuz etkileri bugün ortaya çıkmaktadır. Dün hekimlerin uyarılarının dikkate alınmaması, bugün cezaevlerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır."

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 23:08:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?