5
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Tartışılan açılış 13 Ekim'de

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, aylardır ismi konusunda tartışılan "Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı" ile TAV tarafından yapılan Eseneboğa Havalimanı'nın açılışını 13 Ekim'de gerçekleştirecek. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, bir ilki gerçekleştirerek, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarğ'nğn açılışında konser vermeyecek. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, açılışta konser vermeye gerek duymadıklarını söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASKİ Genel Müdürlüğü Recep Tayyip Erdoğan yolunun tamamlanmasıyla birlikte Türkiye yapılan altgeçit ve üst geçitler arasında bir rekor kırarak 15 kilometrelik yolu 103 günde bitirdi. 2005 Aralık ayında Başkan Gökçek Esenboğa yolunun çizilmesi için talimat verdi. Gökçek, ASKİ Genel Müdürü İhsan Fincan'ın bu yolun bitimine kadar makamını Esenboğa'ya taşımasını istedi. Esenboğa yolu için ASKİ tarafından ilk çalışma, 14 Mayıs 2006 yılında başladı. Gökçek, bu yolun erken bitirilmesinde iddialı olduğunu her yerde açıkladı. TAV Genel Müdürü Hamdi Akın ile girdikleri iddiayı kazanan Gökçek, 1 trilyon liralık otobüsü ASKİ'ye verecek.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ğn, AK Parti Ankara İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada Gökçek'e "Çok iyi çalışıyorsunuz, Ekim ayında Esenboğa yolunu açarız" şeklinde konuşması, başkanın çalışmalarının daha da hızlandırmasına neden oldu. "Recep Tayyip Erdoğan" isminin verilmesine gelen tepkiler üzerine Gökçek, Belediye Meclisi'nde ismin değişmesi için karar aldı. AK Parti Grup olarak Özal Bulvarı'nda karar alınca, Gökçek oylamaya sundu. AK Partili Meclis Üyeleri Özal Bulvarı için el kaldırırken, CHP'li Meclis Üyeleri Recep Tayyip Erdoğan olması için el kaldırdı. Salt çoğunluğun olmaması halinde yolun ismi yine "Recep Tayyip Erdoğan" olarak kaldı.

"BELEDİYE CUMHURİYET TARİHİNDE REKOR KIRDI" 

Konuyla ilgili olarak İHA'ya açıklamalarda bulunan Fincan, Esenboğa Protokol Yolu ve civarı yol genişletme çalışmalarında 15 kilometre ana yol yapıldığını belirterek, 103 günde yolun tamamen bittiğini söyledi. Fincan, ana yollara paralel olarak, inşa edilen köprülü kavşaklar, alt-üst geçitler, bağlantı ve servis yollarıyla birlikte yapılan yol uzunluğunun toplam 30 kilometre olduğunu kaydetti. Fincan, otoban standardında inşa edilen yol genişletme çalışmalarında 400 iş makinesi ve 2 bin işçinin görev aldığını, 6 adet köprülü kavşak ve 1 adet köprünün yapıldığını, kazı, dolgu ve asfaltlama çalışmalarının da tamamlandığını ifade etti. Esenboğa Yolu üzerinde Çubuk, Çankırı bağlantılarıyla Pursaklar, Karacaören, Saray ve yeni yerleşim alanlarında yolla ilgili görüş mesafesinin ve çevrenin modern ve güvenli bir hale geldiğini kaydeden Fincan, yer yer 55 metre genişliğine ulaşan yollarda, yol kenarlarında yaya kaldırımları yapılırken, otobüsler için de modern duraklar oluşturulacağını söyledi. Fincan, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'na eksiksiz her şeyin tamamlandığını belirterek, yol için kullanılan malzemeleri şöyle anlattı: 

"Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı'na, 8 bin ton demir, 85 bin metre küp beton, 40 bin metre küp foze kazık imalatı, 18 bin metre kanalizasyon, 24 bin metre yağmur suyu, 15 bin metre sulama suyu, 24 kilometre Telekom hattı çekildi, 20 kilometre bakır kablo döşendi. 160 bin metre alçak gerilim kablosu, 12 adet trafo merkezi kuruldu, 975 adet elektrik direği imalatı tamamlandı, 39 bin metre taş duvar yapıldı, 30 bin metre granit bordör yapıldı, 30 bin orta refüj ayırma taşı yapıldı, 45 bin metrekare granit kaldırım imalatının yapımına başlandı, 300 bin ton sıcak asfalt, 600 bin ton kırma taş temel malzeme kullanıldı." 

Genel Müdür Fincan, Ankara'nın Cumhuriyet tarihinde bir rekor kırdığını belirterek, "Başkanımız Sayın Gökçek ve AK Parti Hükümeti'nin destekleriyle Esenboğa yolunu kısa sürede tamamladık. '2 bin kişiyle en kısa sürede nasıl bitirebiliriz' diye çalışmalara başladık. 15 kilometrelik yolu 103 günde tamamlayarak Cumhuriyet tarihinde bir rekor kırdık" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2006 Çarşamba 12:04:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?