1
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Yeni parti kurabilirim'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ali Müfit Gürtuna, yeni bir siyasi parti kurabileceğini söyledi.

Gürtuna, bugün Aktif Metropolitan Otel'de bir iftar yemeği verdi. Yemek sonrasında yaptığı konuşmasında yeni bir siyasi yapılanmanın sinyallerini veren Gürtuna, daha sonra gazetecilerin konu hakkındaki sorularını cevaplandırdı.

Siyasi partilerin parlamentonun hayatın vazgeçilmez kurumları olduğunu belirten Gürtuna, Türkiye'de ihtiyaç duyulanın yeni bir siyaset anlayışı ve yeni bir siyasi tavır olduğunu söyledi.

Bilgiye ve projeye dayalı siyaset yapan, Türkiye'yi dünyanın ve çağın ilerisine taşıma iradesini ve gücünü üretmiş bir yapıya ihtiyaç olduğunu kaydeden Gürtuna, "Mevcut siyaset yapısı ayrıştıran bir yapı. Artık bu ayrışmalardan Türkiye'nin uzak durması gerekiyor. Kendi içinde birliğini, dirliğini sağlaması gerekiyor. Çünkü biz ayrıştıkça bu ayrışmanın üzerine çok kolay hesaplar yapanlar çıkıyor" dedi.

Artık ciddi olmanın zamanı geldiğini belirten Gürtuna, "Bir siyasi mantalite, bir siyaset kültürü, bir siyaset felsefesi olarak bunu, yeni bir siyasi tavır olarak üretmemiz gereken tarz diye ifade ediyorum" diye konuştu. Gürtuna yeni bir siyasi parti kurup kurmayacağının sorulması üzerine de, "Tabii ki bu siyaset tavrı kendini siyasal bir yapıya dönüştürebilir" cevabını verdi.

Ali Müfit Gürtuna, yemeğin ardından katılanlara hitaben de bir konuşma yaptı. Konuşmasında hükümeti ekonomi, dış politika gibi konularda eleştiren Gürtuna, ideolojik, mezhepsel ve etnik farklılıkların çatışmaya dönüşmesinin endişeleri artırdığını söyledi. Dış politikadaki yanlışlar ve iç politikayı güçlendirmeye yönelik kurulan ilişkilerin belli tavizleri de beraberinde getirdiğini dile getiren Gürtuna, "Toplumsal kesimler olarak Türkiye'nin gidişi konusunda fikir ve birlik oluşturmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Gürtuna, Türkiye'nin kendi iradesini ortaya koymuş, toplumun genetik kodlarının tarihin seyri içinde yeniden oturtulduğu yeni siyasal hamlelere ihtiyacı olduğunu da ifade ederek, "Önemli olan ben varım diyebilmek ve bunu diyen insanları el ele taşıyabilmek. Bu gerçekleşince bu topluma idam gömleği giydirmek isteyenlerin hepsi kaçacak delik arayacak" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 22:57:26
Güncelleme :25 Ekim 2005 Salı 20:07:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?