3
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

"Türkiye Yunan pazarından pay almaya başladı"

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Cemalettin Sarar, Türkiye'nin Yunanistan'a yaptığı ihracatın son 10 yılda 169 milyon dolardan 1 milyar 171 milyon dolara yükseldiğini belirterek, "Türkiye, zenginleyen Yunanistan pazarından pay almaya başladı" dedi.

Sarar, 10-18 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve ETO üyesi 5 firmanın da katıldığı 70. Selanik Uluslararası Ticaret Fuarı'nı, oda üyeleriyle birlikte düzenlediği toplantıda değerlendirdi. ETO üyelerinin ihracata yönelik devlet teşviklerinden olan Yurtdışı Fuar Katılım Desteği'nden yararlandığının altını çizen ETO Başkanı Cemalettin Sarar, "Bu çerçevede katılımcı üyelerimiz, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın yüzde 65 oranında stand kira ve nakliye desteğinden yararlanarak, Selanik'te düzenlenen fuara katıldılar. 8 gün süren fuar sırasında 66 Türk firması, toplam bin 410 metrekare alanda ürünlerini sergilediler. 17 farklı salonda tamamlanan 70. Uluslararası Ticaret Fuarı'nda 5. salon tamamen ülkemize tahsis edildi. 13 farklı ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen fuarda, Türkiye salonuna ilgi oldukça fazlaydı" diye konuştu.

Sarar, Türkiye'nin Yunanistan'a yaptığı ihracatın son 10 yılda 7 kat arttığını kaydederek, şunları söyledi:

"Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde ülkemiz ile Yunanistan arasında gelişen ticari ilişkiler sonucu, Türkiye'de AB'ye girerek zenginleyen Yunanistan pazarından pay almaya başladı. Bu nedenle Ticaret Odası olarak bu yıl bizim de katıldığımız Selanik Uluslararası Ticaret Fuarı, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 6 yıldır milli katılım organizasyonu olarak desteklenmektedir. Neticede, Dış Ticaret Müsteşarlığı da Yunanistan'ı, ülkemiz sanayicileri için bir potansiyel ve gelişen pazar olarak görmekte olduğundan, katılımcı firmaları yüzde 65 oranında desteklemektedir. 70. Uluslararası Selanik Ticaret Fuarı'nın ilk gününde odamız yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinden oluşan 34 kişilik bir heyet, hem ticari temaslarda bulunmak ve fuarı gezmek hem de katılımcı üyelerimize destek olmak için Selanik'i ziyaret etti."

Cemalettin Sarar, öte yandan Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havaalanı'nın Belçika dışında diğer yurtdışı ve yurtiçi seferlere de açılması gerektiğini belirterek, "Havaalanı kapanırsa bu ayıp, Eskişehir Ticaret Odası, Sanayi Odası ve ticaret erbabının olur. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde 400 fabrika var. Havaalanı olmayınca yatırımcı da gelmiyor. Havaalanının seferlere açık olması çok önemli. Havaalanının pistinin uzatılması için gereken imar planının belediye meclisinde kabul edilmesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu. Sarar, daha sonra fuara katılan 5 firmanın yetkilisine birer teşekkür belgesi verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2005 Salı 13:32:08
Güncelleme :27 Eylül 2005 Salı 13:36:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?