6
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Geri dönüşüm firmaları toplandı

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, geçici çalışma izni alan ekonomik işletmelere yetki veren "Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği" çerçevesinde lisans sahibi geri dönüşüm firmalarının temsilcileri, Eskişehir’de düzenlenen toplantıda biraraya geldi.

Anemon Otel'de bahse konu yönetmelik çerçevesinde ele alınan konular; ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplama faaliyetlerinin düzenli bir şekilde ve verimli olarak devam ettirilmesi, sağlıklı bir geri dönüşüm sisteminin oluşturulması, daha önce kayıtdışı olarak değerlendirilen ambalaj atıklarının lisanslı firmalar aracılığı ile kayıt altına alınması, küresel ısınma başta olmak üzere enerji tasarrufunun sağlanması ve bu atıkların çevresel açıdan olumsuz etkilerinin azaltılması şeklinde sıralandı. Toplantıda, çöpler ile birlikte atık sahalara gömülen geri kazanılabilir atıkların maddi değerinin günlük 1 milyon dolar seviyesinde olduğu vurgulandı.

Ambalaj hammaddelerinin yüzde 80'lik bir bölümünün dışarıdan ithal edildiğini belirten firma yetkilisi Ömer Benli, "Yürütülen proje kapsamında sadece konutlardan toplanan ve geri dönüştürülüp ekonomiye kazandırılan ambalaj atıkları değerlendirildiğinde, yapılan harcamaların sadece üçte birini karşılamaktadır. Bu atıklar kaynağına bakılmaksızın bedelsiz olarak alındığı takdirde, yeni yönetmelik amaç ve hedeflerine ulaşacaktır" dedi.

Benli, ayrıca Organize Sanayi Bölgesi'ndeki kuruluşların ambalaj atıklarını satarak kayıt dışı gelir elde ettiklerini söyleyerek, bunun önüne geçilmediği takdirde projenin işlerliğinin sekteye uğrayacağını dile getirdi.
Toplantıya İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Balıkesir, İzmit, Manisa, Bursa ve Eskişehir'den 25 ambalaj atığı toplama, ayırma ve geri dönüşüm firması katıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2008 Cumartesi 17:25:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kağan Hamşioğlu IP: 88.255.45.xxx Tarih : 15.01.2008 11:35:38

Organize sanayi bölgesinde kurulu firmalar ambalaj atıklarını ücretlide verse ücretsizde verse zaten bu atıklar sağlıklı bir şekilde geri dönüşmektedir.Biz lisanslı firmaların asıl yapması gereken kaynakta ayrıştırma ile ilgili projelerle çöpe gitmeden ambalaj atık malzemelerinin geri dönüşümünü sağlamaktır.Belediye ile yapılan sözleşmelerde zaten kaynakta ayrıştırma işinden bir kar beklenmemelidir.Aylık 15-20 bin ytl ambalaj atığından geliri olan firmaların mallarını bedava almaktaki ısrar aslında sağlıklı bir şekilde geri dönen atıkların kaçak yollarla kayıt dışı olarak veya bedava vereceğime imha ederim mantığıyla verimin düşmesine sebep olmaktadır.Ayrıca Çevko belediye ile ilgili çalışmalarda ton başı belli ücret vermektedir.bu alınan yardımda gerekli masrafları karşılamaktadır.