4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Başkan Çakır'dan 2 yılın hesabı

Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır, Belediye Başkanı seçilmesinin 2’nci yılını doldurması sebebiyle icraatlarını anlatmak amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Akçaabatlılar toplantı salonunda yemekli bir toplantı düzenleyen Başkan Çakır, tüm birim müdürleriyle birlikte Kontv tarafından da canlı yayınlanan icraat toplantısında 2 yıl içerisinde yaptığı hizmetleri anlattı.

Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır, 28 Mart 2004 tarihinde Ak Parti’den Kırşehirlilerin teveccühüyle Belediye Başkanı seçildiğini, 1 Nisan’da da görevi devir aldığını belirterek, “Sizlere başkan yardımcılarımız, birim müdürlerimiz ve tüm personelimizle hizmet etmeye, Kırşehir halkına faydalı olmaya çalıştık” dedi.

“Bu bir hizmet yarışıdır, hizmet yarışında her gelen gideni kötülemek yerine daha güzelini, mükemmelini yapma gayretini içerisinde olması gerektiğini” belirterek, “Biz de bu duygu ve düşünce içerisinde göreve başladık” diyen Başkan Çakır, “İlk düşündüğümüz şey profesyonel bir model oluşturmak amacıyla danışmanlık uygulamaya başlamak oldu” dedi. Çakır sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların içerisinde insan kaynakları, malî işler, stratejik yönetim, teknik işler gibi konuları belediye bünyesine oturtmamız gerekti. Kaliteli bir yönetimle insan unsuru dediğimiz bu unsuru yakalayamazsanız hiçbir şey yapamazsınız. Yâni modern çağda, teknik çağda ne kadar ileri olursanız olun önce insan kalitesi ve insana önem ve değerdir. Bunun için İstanbul’daki bir üniversitemizle işbirliği yaparak bunun bir analizini hazırladık.”

Belediye’de göreve başladığında Kırşehir’e hiç de yakışır ve yaraşır bir belediye bulamadıklarını anlatan Başkan Çakır, “Bu vesileyle insanlarımıza daha hoş görülü, daha iyi hizmet verebilmek için Belediyenin iç yapısını dizayn ederek bank sistemine geçtik, kapalı kapıları yıktırarak Belediye binasını daha verimli ve düzenli bir hale getirdik” dedi.

28 Mart yerel seçimlerinde Kırşehir halkına verdiği bir sözü hatırlatan Belediye Başkanı Halim Çakır, günde 60 bin kapasiteli Halk Ekmek Fabrikası’nı kurarak Kırşehir’de ekmek problemini hallettiklerini ve kaliteli ekmek üretimiyle fırıncılar tekeline son verdiklerini belirtti. Kırşehir’de fakir halka günde 5 bin bedava ekmek dağıtıldığını ve bu dağıtımın devam edeceğini açıklayan Başkan Çakır, “Fırıncı kardeşlerime özellikle rica ettim, uyarıda bulundum, ekmek fiyatları ve kalitesi konusuna bir çeki düzen verilmesini istedim. Ancak başarılı olamadık. Biz de bunların karşısında belediye ekmek fırınını kurmak suretiyle rekabet yapmaya başladık. Diğer taraftan da fırıncıları düşünerek belli bir miktarda ekmek üretimi yapıyoruz. Onların da rızıklarını düşünmek zorundayız. 25 kuruş olan ekmeği 15 kuruşa satıyoruz. Ekmekler modern bir şekilde el değmeden üretiliyor.”

Kırşehir Belediyesi’nde israfın ve vurdum-duymazlığın önüne geçerek israfın önüne geçtiklerini belirten Başkan Çakır, “Göreve geldiğimizde 10 tane otobüsü garajda terkedilmiş, hurda halde bulduk. Şehir içi taşımacılığı belli insanlara, 80-100 kişinin tekeline verilmiş. Bu terkedilmiş otobüslerin tamamını tadilat ve tamirattan geçirerek, fiyatları da cazip hale getirerek, özellikle öğrenci ve kalabalık aileleri düşünerek sefere koyduk.

Kırşehir’in kanayan eski bir yarası olan eski sanayi sitesi konusuna da değinen Belediye Başkanı Halim Çakır, geçmişte tüm belediye başkanlarının bu sorunu çözeceklerine dair söz vermelerine rağmen bu işi çözemediklerine fakat kendisinin Belediye Başkanı olduğunda buranın yıkım işini bitirdiğini söyledi. “Biz eskiler gibi vaadlerimizi Yenice sigarası kutusuna yazmadık, söylediklerimizi tek tek gerçekleştiriyoruz” diyen Çakır, buradaki dükkân sahiplerinin yıkım işine kızarak belediyeyi bastıklarını belirterek, fakat şimdi iyi niyetimizi anlayan bu mülk sahipleri şimdi bizimle işbirliği yapmak istiyorlar” dedi. Başkan Çakır sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne demişler, belediye başkanı şehrül emin demektir. Belediye başkanının diğer bir ismi bizim literatürümüzde ‘belde-i peder”, yâni, o beldenin, o memleketin, o yerin babası makamındadır. Bunun için orayı yıktıktan sonra bir takım esnaf kardeşlerimiz mağdur duruma düştü. Onların maddî imkânsızlıkları ve sıkıntıları vardı. Biz onlara da elimiz uzattık. Buradaki işyeri sahipleri Kılıçözü Sanayi Sitesi’ne taşındıklarında ruhsat fiyatlarını çok düşük bir hale getirerek, 3 milyon yerine 1 milyon lira ödemeye başladılar. Şu andaki durum da yine öyledir.”

Eski belediye başkanlarının, eski sanayi sitesi yerinin tamamını toplu konut alanı ilân ettiklerini belirten Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır, arsa sahipleriyle bu konuda anlaşma zeminine yaklaşmak üzere olduklarını açıklayarak şöyle dedi: “Bazıları diyorlar ki, oraya izaleyi şûyu davası aç ve orayı al. Bunlar nefse hoş gelen şeylerdir ama, o insanlar yurt dışında çalışmış, biriktirdikleri paraları göndererek o günün şartlarında eski sanayideki dükkânları almışlar. Bir kısım vatandaşlarımız gelininin, kızının ve eşinin kolundaki ziynet eşyasını bozdurarak oradan dükkân almışlar; ama bugün benim elime fırsat geçti, bunu böyle değerlendireyim dersem burada kul hakkı vardır. İsterseniz Kırşehir’i âbad edin, Kırşehir’i mükemmel yapın bir tane kul hakkı alarak orada sıkıntıya düşürürseniz bunun vebalini çekemezsiniz. Bu vesileyle bizim bu kardeşlerimize önerilerimiz oldu. 35 metrekare yeri olan kardeşlerimize yarım daire, 35 metrekarenin daha üstünde olan olanlara da 1 daire vermek istiyoruz. Oraya niçin konut yaptırmak istediğimizi soranlara da üzülerek şunu söylemek isterim, Kırşehir Belediyesi’nin bütün arazileri, arsaları ipoteklidir. Buradaki vatandaşlarımızı memnun edebilecek arsa ve arazimiz yok. Burayı izaleyi şûyu ile aldığımızda biz belediye olarak bu insanlara 5 trilyonun üzerine para ödememiz gerekecek. Buna da maddî gücümüz yetmez.”

Konuşmasında Kırşehir’de üniversite kurulmasına da değinen Belediye Başkanı Halim Çakır, geçmişten bugüne emeği geçen herkese ve her kuruluşa teşekkür ederek, “16 üniversite içerisinde birinci olarak Ahi Üniversitesi kanunlaşmış oldu. İnşallah Belediye olarak elimizden gelen tüm imkânlarımızı seferber edip, yeni rektörümüz atandığında bütün imkânlarımızı o yöne yoğunlaştıracağız.” dedi. Bugünkü fakültelerin bulundukların yerlerin uygun olmadığını söyleyen Başkan Çakır, “Ama yerlerinin yanlış seçilmiş olduğunu söylediğimiz fakülteler bugün olmasaydı Ahi Üniversitesi de olmazdı. Belediye olarak amacımız asgari 50, hatta 100 dönüm bir yeri üniversite alanı ilan etmek ve orada bir üniversite kampüsü kurmak Belediye olarak ana hedefimizdir” şeklinde konuştu.

Kırşehir’in şu anda yüzde 55’inin doğalgaza kavuştuğunu belirten Başkan Çakır, “Bunun halkımıza ve bize bazı sıkıntıları oldu. Yollarımız, caddelerimiz, sokaklarımız bozuldu. Şimdi bunları düzeltmeye çalışıyoruz” dedi.

Belediye’nin makine parkını ve şehir suyu pompalarını yeniden düzenlediklerini, hurdaya çıkarılan otobüsleri yeniden sefere koyduklarını belirten Belediye Başkanı Çakır, belediye binasının iç dizaynını da yaparak, “Kapalı kapıları vatandaşlarımızın görüşüne açtık” diye konuştu.

Şehir suyu konusuna da değinen Başkan Çakır, “Susuz yerlerimize su getirdik, su fiyatlarını yüzde 50 ucuzlattık ve su fiyatları görevde kaldığım sürece kesinlikle artırılmayacak; büyük oranda kaçak su kullanımının önüne geçerek su sayacı sayısını 34 bin’den 41 bin’e çıkardık” dedi.

Başkan Çakır sözlerini şöyle sürdürdü: “188 milyara bir itfaiye, 240 milyara kepçe, ayrıca cenaze arabası aldık. 10-15 gün içerisinde 3 adet damperli aracımız, kanal açıcı ve vidanjörümüz, zabıtamız için de 2 jipimiz gelecek.”

Jandarma Alay Komutanlığı karşısında bulunan kent ormanının 160 dönümünün mesire yeri yapılacağını, Anadolu Lisesi arkasındaki 20 dönümlük yer ile Avşaroğlu benzinliğinin karşısındaki 4 dönümlük yerin park olacağını açıklayan Başkan Çakır, “İmara ilave revizyon çalışmasıyla arsası değerlenemeyen vatandaşların arsalarının değer kazanacağını söyledi.

Belediye Başkanı Çakır ayrıca Kırşehir’e bütün salon sporlarının yapılabileceği 1500 kişilik bir kapalı spor salonu yapılacağını, Kırşehir Belediyesi-TOKİ işbirliği ile yapılan konutların Temmuz ayında açılışının yapılacağını ve ayrıca Kırşehir’de evi olmayan maddi gücü yetersiz vatandaşlar için ve gerekirse belediyenin de yardımcı olacağı konut yardımında bulunacaklarını açıkladı. Öte yandan mezarlıkları düzene koyduklarını ve buralarda önemli günlerde banttan Kur’anı Kerim yayını yapacakları belirten Belediye Başkanı, Ahi Evran Bayramı’nın Kırşehir’e yaraşır bir şekilde kutlanacağını, yapılmakta olan huzur evinin bir blokunun Kırşehir Belediyesi tarafından yapılacağını ve ayrıca 2006-2007 yılında Kırşehir’de 13 trilyon lira ile arıtma tesisi ve 2 trilyon liraya da çöp depolama tesisi yapılacağı müjdesini verdi.

2 saatten fazla süren basın toplantısı, basın mensuplarının çeşitli sorularına Belediye Başkanı Halim Çakır’ın cevaplarıyla sona erdi.
M. Duran Sönmez - Kenthaber/Kırşehir
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2006 Perşembe 11:38:05
Güncelleme :13 Nisan 2006 Perşembe 21:04:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ali Gencer IP: 85.103.34.xxx Tarih : 14.04.2006 13:56:43
Sayın Halim Çakır Başkanımızın yaptıklarını sadece 2 yılda gerçekleştirmiş olması gerçekten çok önemli zira bu kadar kısa bir sürede böyle büyük hizmetleri yapabilmek her babayiğidin harcı olamaz. Teşekkürler Başkanım, Kırşehir sizinle gurur duyuyor.