2
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Hacıbektaş kavgası, AKP'li vekilleri karşı karşıya getirdi

Nevşehir ve Kırşehir arasında 50 yıldır tartışma konusu olan “Hacıbektaş ilçesi kimin?” tartışması AK Partili milletvekillerini karşı karşıya getirdi.

Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, ilçenin kendilerine bağlanması için kanun teklifi hazırladı. Bunun üzerine karşı atağa geçen Nevşehir Milletvekili Osman Seyfi, bu teklifi ‘saçmalık ve haddini bilmezlik’ olarak yorumladı. İlçesinin kültürel ve tarihi bakımdan Kırşehir’e daha yakın olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ise kime bağlı olduklarından ziyade ilçeye hizmet gelmesini önemsiyor.

İki il arasındaki kavga 1954 seçimlerine dayanıyor. Dönemin Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP), Kırşehir’de Demokrat Parti’ye karşı 5-0’lık bir üstünlük sağladı. CMP’nin Genel Başkanı ve Kırşehir Milletvekili Osman Bölükbaşı ile Başbakan Adnan Menderes arasında sert polemikler yaşanıyordu. Seçim sonrası yeniden iktidar olan DP, bir kanun çıkararak o güne kadar ilçe olan Nevşehir’i il, Kırşehir’i de buraya bağlı bir ilçe yaptı. Olay, “Menderes, Bölükbaşı nedeniyle Kırşehir’i cezalandırdı” şeklinde yorumlandı. Kırşehir’e bağlı Hacıbektaş, Mucur ve Avanos ilçeleri de Nevşehir’e geçti. 1957 yılında Kırşehir yeniden il yapıldı; ama Hacıbektaş ve Avanos, Nevşehir’de kaldı.

İki ilin siyasi temsilcileri, geçen yarım yüzyılda birçok kez karşı karşıya geldi. 1957’de Hacıbektaş’ta referandum yapıldı. Vatandaşlara ‘Hangi ile bağlanmak istiyorsunuz?’ sorusu yöneltildi. Sandıktan ‘Kırşehir’ çıktı; ama Nevşehirli siyasilerin ağır basması sebebiyle bu karar uygulanmadı. Sonraki yıllarda da konuya ilişkin çeşitli teklifler yapıldı. AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerinde Nevşehir’den 3, Kırşehir’den 2 milletvekili çıkardı. Mikail Arslan, geçtiğimiz günlerde Hacıbektaş’ın Kırşehir’e bağlanması için kanun teklifi hazırladı. Arslan, 50 yıl önceki ‘siyasi ceza’nın telafi edilmesi gerektiği düşüncesinde. Kırşehir ve Hacıbektaş’ın bin yıl boyunca birlikte anıldığını vurguluyor: “Ahi Evran ile Hacıbektaş Veli, Anadolu’ya aynı dönemde gelmiş, birlikte Anadolu’yu İslamlaştırmış. İkisi de Kırşehir’in bir parçası. Bin yıldır hem bu iki zat, hem de bu iki yerleşim yeri birlikte anılıyor. Herkes bunu böyle kabul ediyor. 1954’te birbirinden koparılmış. Bu haksızlığın düzeltilmesini istiyoruz.”

‘Aklından bile geçirme!’

Mikail Arslan’ın kanun teklifi en çok Nevşehirli politikacıların tepkisini çekti. AK Parti Milletvekili Osman Seyfi, aynı partide siyaset yapan arkadaşına sert tepki gösterdi. ‘Hacıbektaş’ın Kırşehir’e bağlanmasını aklından bile geçirme’ uyarısında bulunan Seyfi, “Bu girişim bir saçmalıktır, haddini bilmezliktir. Avanos da daha önce Kırşehir’e bağlıydı Mikail bey bu ilçeyi neden istemiyor?” sorusunu yöneltti. Arslan’ın ‘başka illerle uğraşmak yerine kendi memleketine hizmet götürmesini’ öneren Seyfi, “Gücü yetiyorsa Hacıbektaş’ı Kırşehir’e bağlasın da görelim.” dedi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Rıdvan Köybaşı ise Arslan’a daha yumuşak ifadelerle tepki gösterdi: “Bizim 7 ilçemiz var hiçbirinin bu konuda sorunu yok.”

‘Kırşehir daha cazip; ama Nevşehir’den memnunuz’

Hacıbektaş, ilçeyi paylaşamayan iki vilayete de 45 kilometre uzaklıkta. Ancak sıradan bir yer değil. Kültürel zenginliğinin yanı sıra önemli bir turizm beldesi. Her yıl binlerce Alevi, ilçenin hangi ile bağlı olduğuna bakmaksızın Hacı Bektaş Hünkar’ın yolunu tutuyor. Onun “İncinsen de incitme” sözlerini hatırlıyor. Hacı Bektaş-ı Veli’nin hemşehrileri il tartışmasıyla ilgilenmiyor. Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Kırşehir’in, Ankara yolu üzerinde olması nedeniyle daha cazip görülebileceğini; ancak Nevşehir’deki turizm potansiyelinin de kendilerini olumlu etkilediğini söyledi. Halkın ‘ilinden memnun olduğunu’ belirten Selmanpakoğlu, “Nevşehir’in mülki amirleri de siyasileri de bize gereken ilgiyi gösteriyor. Halkımız halinden memnun. Önemli olan hangi ile bağlı olmak değil, ilçeye hizmet gelip gelmemesidir.” dedi. Yeniden Kırşehir’e bağlanmayı ‘zor ihtimal’ olarak değerlendiren Selmanpakoğlu, kamuoyu yoklaması yapılması halinde halkın Kırşehir’i tercih edeceğine dikkat çekiyor.

Habip Güler/Ankara
Zaman Gazetesi
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2004 Cumartesi 10:36:57
Güncelleme :12 Kasım 2004 Cuma 16:25:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?