24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

'AB endeksli tarım politikası istemiyoruz'

Konya'nın Beyşehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Dursun Ersözlü, son yıllarda Türkiye'de gerek iç, gerekse dış dinamiklerin etkisinin tarım sektörüne olumsuz yönde yansıdığını, bundan da en fazla hububat üreticisinin zarar gördüğünü bildirdi.

Tarım sektörünün gelişen dünya koşullarına uyum sağlaması, Türkiye'nin tüketimini kendi üretimi ile karşılaması ve dünya ülkeleri ile rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Ersözlü, "Bu bağlamda, üretimden pazarlamaya, bir dizi sorunlar yumağı ile karşı karşıyayız. Bunların çözümü verim, kalite ve üretim artışının sağlanması olup, bu da doğru politikalarla mümkün olacaktır" dedi.

Bu konuda, tarım sektörünün birtakım beklentiler içerisinde olduğuna dikkati çeken Ersözlü, bunları şöyle sıraladı: "Üretim maliyetlerini düşürmek amacı ile maliyet içinde yüzde 44 payı olan gübre ve mazota tarım paketinde açıklanan KDV indirimleri bir an önce yapılmalıdır. TMO piyasalarda etkinliğini artırmalı, üreticileri toplayıcılara mahkum etmemelidir. Türk tarımının yok olmaması için AB endeksli tarım politikasından vazgeçilmelidir. Dünya Ticaret Örgütü kararları ve AB endeksli tarım politikası Türk tarımının kendi kaderi ile baş başa bırakılmasını öngörmektedir. Tarımı kaderi ile baş başa bırakmak yok etmektir. Dünyanın hiçbir yerinde desteklenmeyen tarım ayakta duramaz".

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2005 Çarşamba 11:10:50
Güncelleme :10 Ağustos 2005 Çarşamba 11:16:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?