23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Kamış en önemli gelir kaynağı

Konya'nın Beyşehir Gölü çevresindeki sazlık alanlarda yaşayan aileler, sonbahar mevsiminde başlayan kamış kesimini sürüyor.

Beyşehir Gölü'nün sahil köylerinden Gölkaşı Köyü'nde, saz kesimine, aralarında kadın ve genç kızların da bulunduğu çok sayıda aile katılıyor. Beyşehir Gölü kıyısındaki sazlık alanlarda 15 yıldan bu yana kamış kesimi yaptığını belirten köy sakinlerinden Ramazan Güler, "Ailemizle birlikte sazlık alanlarda oraklarla kamış kesimi yapıyoruz. Bizim kargı adını verdiğimiz kamışları, kesim yapıldıktan sonra bağ haline getiriyoruz ve ilkbahar mevsimine kadar stokluyoruz" dedi.

İhracat mevsiminde kamış tüccarları tarafından toplanan kargıların Avrupa'nın birçok ülkesine gönderildiğini kaydeden Güler, "Köyümüzde ailece bu işi yapıyoruz. Günde topladığımız kargıdan 50 ile 100 arasında bağ haline getiriyoruz. Şu anda bağı 65 Ykr., ama ihracat mevsiminde değerinin en az 1 YTL olmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Ramazan Güler, bu yıl Kasım ayında yağan karın ağırlığıyla birlikte sazlıkları yatırması nedeniyle bölgede yaşayan insanların ekonomik yönden beklentilerinin azaldığını, buna rağmen yörede kamış üretiminin en önemli gelir kaynağı olduğunu kaydetti. Güler, oraklarla biçilerek kesilen kargıların özellikle evlerde kadınlar tarafından ekmek pişirmek amacıyla yakacak olarak kullanıldığını da sözlerine ekledi. 

.
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2005 Pazar 11:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERDEM YAKÇIN IP: 188.58.182.xxx Tarih : 27.09.2010 19:36:39

kamıs almak ıstıyom bana yardımcı olun cok acıl  kayısı sepetı ıcın cok acıl lutffen yardımmcı olursanız sevınırım tel 05455795775