2
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

Tatlı su balığına talep azaldı

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünü bünyesinde barındıran ve tatlı su balıklarının bol miktarda avlandığı Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde, ilçe halkı son günlerde fiyatları düşen deniz balıklarına büyük ilgi gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde fiyatlarının el yakması yüzünden deniz balığı satışı yapılan tezgahlara fazla yaklaşamayan Beyşehirli dar gelirli vatandaşlar, satış yapılan tezgahlarda bazı ürünlerin fiyatlarının düşmesi üzerine özellikle Çinekop, Hamsi ve Palamut balığına büyük ilgi gösteriyor.

Balık satıcısı Hasan Sunar, geçtiğimiz hafta yüksek fiyatlar nedeniyle fazla talep görmeyen deniz balıklarının Beyşehirli vatandaşlardan büyük rağbet görmeye başladığını belirterek, "Bazı deniz balıklarında fiyatlar geçtiğimiz haftalara göre gözle görülür bir şekilde düşünce, özellikle deniz balığına ilgi göstermeyen dar gelirli aileler satışa sunduğumuz deniz ürünlerine yönlerini çevirmeye başladı. Bu yüzden halin en çok rağbet gören balığı Palamut oldu. Hamsi ve Çinekop ise fiyatlarının düşmesi nedeniyle en çok satılan diğer deniz ürünü arasında" dedi. Sunar, deniz balığının bollaşması nedeniyle Beyşehir Gölü çevresinde yaşayanların tatlı su ürününe olan talebinin azaldığını, deniz ürünlerinin şu günlerde oldukça revaçta olduğunu kaydetti.

Hal İçi'nde balıkçılık yapan İsmail Şenol ise, Beyşehirliler'in deniz balığı içerisinde en çok ilgiyi Hamsi'ye gösterdiğine dikkati çekerek, "Hamsi'yi Beyşehir'de tahtından indirebilmek oldukça zor. Önümüzdeki günlerde daha da bol avlanmasıyla birlikte fiyatının düşmesiyle en çok satılan balıklar arasındaki yerini korumaya devam eder diye düşünüyoruz" diye konuştu.

Şenol, deniz ürünlerindeki fiyat düşmesinin her balık için geçerli olmadığını, özellikle geçen hafta kilosu 8 YTL'ye satılan Çinekop'un fiyatının 5 YTL'ye düşmesi nedeniyle bu ürünün satışında bir artış görüldüğünü kaydetti. Şenol ayrıca, deniz balıklarının Beyşehir'e gelmesi ile birlikte tatlı su ürünü olan Levrek ve Sazan Balığı satışlarının da düştüğünü belirterek, "Halkımız şu anda daha çok deniz balığı tüketimine yöneldi" diye konuştu.

Beyşehir'deki balık tezgahlarında etiketlere yansıyan deniz ürünü ve tatlı su balığı fiyatları şöyle: "Somon 7 YTL, Zargana 5 YTL, Alabalık 6 YTL, İstavrit 5 YTL, Palamut 3 YTL, Hamsi 3 YTL, Çinekop 5 YTL, Sardalya 2 YTL, Levrek (büyüklüğüne göre) 2,5-7 YTL, Sazan 3,5 YTL, Kadife 1 YTL."

.
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2005 Çarşamba 18:47:48
Güncelleme :16 Kasım 2005 Çarşamba 19:04:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?