1
Haziran
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Bakan Coşkun Beyşehir'de

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, silah sanayiinin sorunlarını ele almak için av tüfeği üretiminin yapıldığı Konya'nın Beyşehir İlçesi'ne bağlı Üzümlü ve Huğlu Beldeleri'nde incelemelerde bulundu, üreticilerin sorunlarını yerinde dinledi. Bakan Coşkun, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi'ne bağlı silah fabrikasının hizmete giren ek atölyesinin açılışını gerçekleştirdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ve beraberindekiler ilk önce Üzümlü Beldesi'nde ihracata yönelik av tüfeği üretimi yapan 2 ayrı silah fabrikasında incelemelerde bulunarak, sektör temsilcilerinden yaşanan sorunları dinledi. Huğlu Beldesi'ne gelen ve Belediye Başkanı Mehmet Doğdu'yu makamında ziyaret eden Bakan Coşkun, çalışmalarla ilgili bilgi aktardıktan sonra vatandaşlarla bir süre sohbet etti. Daha sonra dünyaca ünlü av tüfeği imalatının yapıldığı Huğlu Av Tüfekleri Fabrikası'nı ziyaret eden Bakan Coşkun, Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Çevik'ten tüfek sektörünün içerisinde bulunduğu sorunları dinledi.

Çevik, aynı zamanda fabrika çalışmaları hakkında bilgi verdi. Coşkun'a asgari ücret ve ÖTV'de yaşanan sorunların av tüfeği imalatında mali girdilere olumsuz yönde etki yaptığını anlatan Çevik, bakanlıktan sorunlar konusunda yardım ve destek taleplerinde bulundu. Bakan Coşkun ise, tüfek sektörünün otomotiv yan sanayiine yönelik üretim yapması halinde ekonomik anlamda güçlenebileceğini ifade ederken, bu konuda ne gibi bir destek verilmesi gerekiyorsa bu desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Bakan Coşkun, sektör bazında KDV ve ÖTV oranları konusunda çalışmalar yapıldığını, kaynaklar geldikçe normal kazançtan doğru vergiler alındıkça dolaylı vergilerin giderek rayına oturacağını belirtti. Coşkun, Kurumlar Vergisi'nde yüzde 10 puan düşürdüklerini hatırlatarak, "Bu sorunları ele alacağız inşallah. Çünkü, bazı zorunluluklar Maliye Bakanlığı'nın da tabi mali disiplini sağlayabilmek için aldığı kararlardır" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, silah fabrikasında ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamada, küçük ve orta işletmelerin bundan önceki dönemde ihmal edildiğini, bazı sorunlarının olduğunu belirterek, "3 yılda ekonomik dengeleri kurarak, Türkiye'yi ekonomik krizlerden kurtardık, düzlüğe çıkardık. Sürdürülebilir bir büyüme sürecine girdik. Şimdi KOBİ'lere fevkalade önem vermekteyiz. 2006 ve 2007 yıllarında programı daha da genişlettik ve küçük ve orta işletmeleri dünya markası yapmak, ihracata yönlendirmek, kalite ve marka bilincini yerleştirmek, onların teknoloji ihtiyacını karşılamak için uygun görülür yerlerde teknoloji merkezleri kurmak, ortak laboratuarlar kurmak ve onlara sahip çıkmakla meşgulüz" diye konuştu.

"2007 YILINA KADAR İŞLETMELER YENİDEN YAPILANMALI"
Esnafın bunun altyapısı olduğunu vurgulayan Coşkun, KOBİ'lerin ne olduğunu, ilk defa Cumhuriyet tarihinde bir yönetmelikle ortaya koyduklarını kaydetti. Coşkun, şöyle devam etti:

"Mikro işletmeler, orta büyüklükteki işletmeler, küçük işletmeler, ayrı ayrı bunlar tarif edildi. Şimdi bankalar da ona göre işlem yapıyor. 2007 yılına kadar işletmelerin yeniden yapılanarak, muhasebe düzenlerini kurarak, şartlarını sağlamaları lazım. Aksi takdirde banka ile işlem bile yapamayacaklar. Bu çalışmaları da başlattık. Esnafımız yüzde 59 faizle, 2002 yılında 153 trilyon lira kredi kullanıyor ya da kullandırtmıyorlardı. Yüzde 24'de risk vardı. Çünkü bankalar hortumlanmıştı, çökmüştü. Dolayısıyla esnafa gerekli desteği veremiyorlardı. Biz bu borçları yeniden yapılandırdık. Faizleri yüzde 15'e indirdik. Esnaf için ve Türkiye Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri kanalıyla risk şu anda binde 2'ler seviyesine inmiş durumda. Onu da zaten kefalet kooperatifleri karşılıyor. Bankalarda risk kalmıyor.

3 katrilyonu aşan bir kredi kullandırdık. 1.5 katrilyon lira aktif olarak hesap dönüyor. Diğer taraftan KOBİ'lere hem hibe krediler kullandırdık, hem de sıfır faizli ihracat kredisi. Sıfır faizli yeniden yapılanma, istihdam kredisi sağladık. İnşallah 2006'da bu daha da büyük ölçüde yürüyecek. Sayın Başbakan'ın talimatıyla bakanlığımızın koordinatörlüğünde ekonomik sorunları değerlendirme kurulu kuruldu. Bunun da koordinatör bakanı benim. Hangi bakanlığı ilgilendiriyorsa ve hangi sektörü ilgilendiriyorsa, TOBB kanalıyla katılan sektör temsilcileri ve ilgili bakanlıkların sorunlarını tartışıp çözüm yolları arıyoruz. Ve bu çalışmalardan şimdiye kadar çok olumlu sonuçlar elde ettik. Sekreteryasını da bakanlığımız yürütüyor. Dün bütçemizi meclisten geçirdik. Bugün de silah sanayisinin sorunlarını ele almak için yerinde incelemelerde bulunuyoruz."

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'a Huğlu Silah Fabrikası imali olan bir av tüfeği hediye edilirken, tüfek Konya Valisi Ahmet Kayhan tarafından Coşkun'a takdim edildi. Bakan Coşkun, daha sonra Huğlu Silah Fabrikası ek atölyesinin açılış kurdelesini kesti. Bakan Coşkun ve beraberindekiler ardından silah fabrikasını gezerek, üretim faaliyetlerini yerinde inceledi, çalışanlarla sohbet etti. Bakan Coşkun'un bölge ziyaretine Konya Valisi Ahmet Kayhan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Ünaldı, Beyşehir Kaymakamı Cengiz Cantürk, bakanlık bürokratları, av tüfeği sektörü temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

.
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2005 Cuma 10:53:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?