23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Ayçiçek hasadı başladı

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde 2005 yılı ürünü ayçiçekleri biçerdöverlerle hasat edilmeye başlandı. İlk hasat, ayçiçeğiyle bu yıl tanışan Yenidoğan Beldesi'nde tarım görevlileri ve Belediye Başkanı Mehmet Sağ'ın da katılımıyla start aldı.

Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, bölgedeki ayçiçeği üretimi potansiyelinin birkaç yıl içinde istenen noktalara geldiğini vurguladı. Karşıyaka, "İki yıl önce deneme ekimi yapılan bölgemizde, elde edilen verimin tahminlerin de üzerinde çıkmasıyla birçok çiftçimiz hububat ekimini bırakarak, alternatif ürün olarak yağlık hibrit ayçiçeği üretimine yöneldi. Bölgemizde ekim yapılan arazi sayısı 14 bin dekara, çiftçi sayısı ise 350'ye yükseldi. Önümüzdeki yıl tahminlerimiz; ekim yapılan arazi miktarının 20 bin dekar üzerinde olması. Buna bağlı olarak ayçiçeği ekimi yapan çiftçi sayımızın da ikiye; hatta üçe katlanmasını bekliyoruz.

Göller Bölgesi'nde yer alan Beyşehir Gölü Havzası'nın uygun iklimi ve toprak yapısının yanı sıra nemli bir ortama sahip olması nedeniyle, ayçiçeği üretimine oldukça uygun bir altyapıya sahip. Bu uygun koşullar ve çiftçimizin ilgisi, önümüzdeki yıllarda özellikle yağlık hibrit ayçiçeği üretiminde Beyşehir'i, İç Anadolu Bölgesi'nde söz sahibi bir bölge konumuna getirecektir. Beyşehir, bu haliyle bile neredeyse Trakya ve Karadeniz bölgesine rakip hale gelmiştir" dedi.

Öte yandan, Beyşehir'de yağlık hibrit ayçiçeğiyle bu yıl tanışan Yenidoğan Beldesi'nde ilk hasat gerçekleştirilirken, biçerdöverlerle yapılan faaliyetleri yerinde kontrol eden Beyşehir Tarım İlçe Müdürlüğü ziraat yetkilileri ve Belediye Başkanı Mehmet Sağ, arazilerdeki verim düzeyini inceledi. Tarım İlçe Müdürlüğü ziraat teknikeri Namık Özbek, bu yıl yaşanan mevsimsel kuraklık nedeniyle kıraç alanlarda ayçiçeği rekoltesinde beklenen verimin elde edilememesine rağmen, diğer bölgelerde beklenenin de üzerinde rekolte gerçekleştiğinin gözlendiğini söyledi.

Özbek, "Bu yıl Beyşehir Gölü Havzası'ndan yaklaşık 2 bin ton ürün elde edilmesi bekleniyor" diye konuştu. Özbek, hasadın başlamasının ardından ayçiçeği piyasasının oluşmaya başladığını, Beyşehir'e gelen alıcıların çiftçilere kilogram başına 48 ile 54 YKr arasında değişen fiyat verdiğini kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2005 Çarşamba 13:44:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?