23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

Biçerdöverlere ayçiçeği ayarı

Beyşehir Gölü Havzası'nda son 2 yıldır ekimi yaygınlaşan yağlık hibrit ayçiçeğinde hasat dönemi başlıyor. Konya'nın Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, önümüzdeki günlerde bölgede start alacak ayçiçeği hasadı nedeniyle, biçerdöverler operatörlerinin hazırlıklara başladığını söyledi.

Karşıyaka, hububat ürünlerine alternatif olarak bu yıl havzada yaklaşık 20 bin dekar alanda yağlık hibrit ayçiçeği ekimi yapıldığını belirterek, "Geçtiğimiz yıl bölgemizde deneme üretimi yapılan ve 5 bin dekar alanda ekilen ayçiçeğinden rekor ölçüde verim elde edilmesi üzerine bu yıl daha geniş bir alanda ekim yapıldı. 1 yıl içerisinde ayçiçeği ekiminde yüzde 300 artış olurken, bu konuda gözlerin çevrildiği adres olan Beyşehir Gölü Havzası'nda bir alım merkezi kurulması için harekete geçildi. Bölgemizde ayçiçeği üretimine yönelinmesi ve daha büyük bir potansiyelin oluşturulması için çiftçi eğitimlerine ağırlık verildi, alternatif ürün olarak ekilmesi yönünde telkinlerde bulunuldu. Önümüzdeki yıl bölgemizde ayçiçeği ekilen alan miktarının 40 bin dekara çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Beyşehir Gölü çevresinde boy atan, sıcaklarla birlikte çiçek açan ve oluşan ayçiçeği ürününün hasat zamanının yaklaştığını belirten Karşıyaka şöyle devam etti: "Haziran yağmurları bölgemizdeki ekili ayçiçeği tarlalarına çok faydalı oldu. Ayçiçekleri birden boy attı ve çiçek açtı. Hasada önümüzdeki günlerde başlayacağız. Biçerdöverlerle yapılacak hasat çalışmaları için operatörlerimiz hazırlıklarını sürdürüyor. Hububat hasadının sona ermesinin ardından biçerdöverlerin ayçiçeği hasadına yönelik ayarları yapılıyor" şeklinde konuştu.

Nurettin Karşıyaka, ayçiçeğinin ürün vermesi ile birlikte kuş zararının olmaması için tarla sahiplerinin arazilerinde nöbet beklemeye başladığını da belirterek, "Hasattan önce üründe fire vermek istemeyen üreticilerimiz, halk arasında kuş kaçıran bomba adı verilen LPG'li ses çıkaran cihazlardan istifade ediyor" diye konuştu.

Karadeniz Birlik'in bölgede ürün alacağını duyurmasının ardından başlayacak rekabetin çiftçiye yaraması bekleniyor. Karadeniz Birlik'in ayçiçeği alım fiyatlarını henüz açıklanmamasına rağmen, alım yaptığı bölgelerde üreticiye kilo

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ağustos 2005 Cumartesi 14:52:05
Güncelleme :29 Ağustos 2005 Pazartesi 17:30:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?