24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Karpuz üretimine ilgi artıyor

Beyşehir Gölü Havzası'nda son yıllarda karpuz yetiştiriciliği büyük ilgi görüyor.

Konya'da, Seydişehir'den sonra karpuz üretiminde söz sahibi bir bölge konumuna gelmek isteyen Beyşehir yöresinde, üreticiler yetiştirdikleri karpuzların kalitesi ile Adana ve Diyarbakır bölgesiyle adeta yarışır hale geldiğine dikkat çekiyor.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, yörede yetişen karpuzların az çekirdekli, bol sulu ve tadından dolayı büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Karpuz üretimi hububat ürünlerine göre çiftçiye 10-15 kat daha fazla gelir sağlıyor. Bu yüzden, alternatif ürün olarak Beyşehir Gölü Havzası'nda da üreticiler karpuz üretimine yönelmeye başladılar" dedi. Beyşehir'de Karadiken, Bademli ve Avdancık köylerinde yetiştirilen karpuzun bölgedeki üreticiler tarafından hasat edilerek, piyasaya sunulmaya başladığını dile getiren Karşıyaka, "Yerli karpuzumuz çıktı ve tüccarımızın artık Adana'ya ve Diyarbakır'a gitmesine gerek kalmadı" dedi.

Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Namık Özbek ise Beyşehir yöresinde karpuz hasadına başlanması ile birlikte kilosunun 200 bin liradan alıcı bulduğunu belirtirken, "Önümüzdeki günlerde ürünün bollaşmasıyla fiyatının biraz daha aşağı seviyelere düşmesini bekliyoruz. Vatandaşımız, yerli karpuzu daha ucuz bir şekilde sofrasında görme imkanı bulabilecek. Karpuzda bir dekardan 10-12 ton arası verim alınabiliyor.

Hububat fiyatlarından memnun olmayan üreticinin, karpuz ekimine yönelmesiyle yüzü güldü. Beyşehir Gölü Havzası'nda karpuz ekimi için çiftçiye nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlattıklarını belirten Özbek, toprağının kumsal olması gerektiğini ifade ettiklerini dile getirdi. Özbek, "Karpuz üretimi için verimsiz, kumu, çakılı olan, diğer ürünlerin yetiştirilemeyeceği toprakları öneriyoruz. İyi bir cins tohumla da bu alanlarda daha kaliteli bir karpuz verimi elde edilmesi mümkün" dedi. Özbek, Beyşehir Gölü çevresinde, karpuz üretiminin son dönemde atağa kalkması ve giderek yaygınlaşmasının kendilerini hayli sevindirdiğini de sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2005 Cuma 13:23:38
Güncelleme :5 Ağustos 2005 Cuma 13:36:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?