18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Patates üreticisi rahat bir nefes aldı

Konya'nın Beyşehir İlçesi'ndeki tarım alanlarında "patates siğili" hastalığına rastlanılmadığı bildirildi

Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, "patates siğili" olarak bilinen hastalığın aslında bir tür toprak hastalığı olduğunu vurgulayarak, "Şu ana kadar Kanada ile ülkemizde Karadeniz bölgesinde Giresun, İç Anadolu'da ise Niğde ve Nevşehir'de görülen bu hastalığın, bölgemizdeki patates ekili arazilerde de olup olmadığı konusunda bu hafta içerisinde görevlendirdiğimiz bir ekip vasıtasıyla araştırma başlattık. Bölgemizde yaptığımız taramada patates siğili vakasına rastlanmadığını sevinçle müşahede ettik" dedi.

Beyşehir'de son yıllarda artan patates üretiminin özellikle Göçü ve Çukurağıl köyleri olmak üzere birçok yerleşim biriminde yaygınlaştığını vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Harmankaya ile Tarım Teknikeri Namık Özbek ise, "2000 yılında Kanada'da görülen bu hastalıkla hem ilmi, hem de ekonomik olarak bir mücadele başlatılmış. Türkiye'de de ilgili bakanlığımız bu hastalığın yayılmaması üzerinde hassasiyetle duruyor. Mantar hastalığı diyebileceğimiz bu hastalık, yumrulu bitkilerin hepsini etkilemekte ve yumrular yoluyla toprakta ciddi bir yayılma göstermekte, özellikle bulaştığı arazilerde 30 yıllık bir süre verim ve kalite önemli ölçüde düşmektedir.

Bugüne kadar yapılan araştırmalarda, patates siğilinin bulaştığı topraklarda elde edilen ürünlerin hiçbirinde, insan sağlığına zararlı bir şeye rastlanılmamış olup, üreticilerimizin ekonomik kayba uğramaması için rast gele tohum kullanmaması gerekmektedir. Sertifikalı tohum kullanılması, bu hastalığın bulaşmamasında önemli bir adım olacaktır" açıklamasını yaptı.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Eylül 2005 Cuma 14:39:20
Güncelleme :2 Ekim 2005 Pazar 14:20:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?