24
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

Sahil leyleklere kaldı

Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynağı olan Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin kuraklık ve tarımsal amaçlı olarak su kullanımının artması nedeniyle giderek çekildiği bildirildi.

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde göl sahilinde motel ve restoran işletmeciliği yapan Kazım Göker, tesisin önünde bulunan ve birkaç ay önce insanların suya girdiği Atatürk İskelesi'nin gölden ırak olmaya başladığını söyledi. Suların çekilmesi nedeniyle iskelenin karada kaldığını belirten Göker, "Bir zamanlar göle sıfır olan sahildeki işletmemiz şimdi gölden giderek uzaklaşıyor.

Su seviyesinin giderek düşmesi ve gölün çekilmesi, yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olan Beyşehir'e olan ilgiyi de olumsuz yönde etkiliyor. Beyşehir Gölü'nde insanların yüzme imkanı bulduğu nadir sahillerden olan bölgemizde, suların çekilmesi ile birlikte işler de azaldı. Kumsaldaki tüm gölgelik ve şezlongları kaldırdım. Şimdi sahildeki sazlıkların arasını mekan seçen leyleklerle vakit geçiriyorum.

Kurumaya yüz tutan doğa cennetinde, kuşlar da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Şimdi ben leyleklere, onlar bana bakıyor. Bu güzelim cennet kuruyup gidiyor, ama sahip çıkanı yok" dedi. Göldeki su seviyesinin son bir ay içerisinde bir metreden fazla çekildiğini tahmin ettiğini, derinliğin ise giderek azaldığını gözlediğini belirten Göker, "Akdeniz Bölgesi'nden bu sene Beyşehir Gölü'ne gezinti yatı getirmek istedim.

Ancak, 2 metreden az derinliğin altında bu yat yürümez, dedikleri için getiremiyorum. Halbuki, bu göle çok değişik imkanlar sağlayıp, bu güzelliklerin olduğu yere gelenlere hizmet vermek istiyoruz. Ancak, gölün bu durumu karşısında elimiz kolumuz bağlı kalıyor. Beyşehir Gölü, bir turizm cenneti ama gölün ve bu güzelliklerin değerini bilmiyoruz, sahip çıkmıyoruz. Bu gidişle yakında Beyşehir Gölü tamamen kuruyacak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ağustos 2005 Perşembe 12:32:57
Güncelleme :11 Ağustos 2005 Perşembe 13:51:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?