18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Silajlık mısır besicilerin gözdesi

Son yıllarda hayvancılıkla uğraşan çiftçiler ile besicilerin gözde ürünü haline gelen silajlık mısır ekimi, Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde de hızla yaygınlaşmaya başladı.

Beyşehir Tarım İlçe Müdür Vekili Mehmet Harmankaya, silajlık mısır ekiminin Beyşehir bölgesinde her geçen yıl arttığını söyledi. Silajlık mısır ekenler için devletin sağladığı dekar başına 66 YTL olan karşılıksız teşvikin bu potansiyelin artmasında önemli rol oynadığını belirten Harmankaya, ekim yapan çiftçinin artık kışlık yem derdinden kurtulmaya başladığını söyledi.

Beyşehir yöresinde yaklaşık 4 bin dekarlık alanda silajlık mısır ekildiğini ve bu yıl hasat sonrası 36 bin ton verim elde edilmesinin beklendiğini belirten Harmankaya, "Son yağışlar verim üzerine olumlu etki yaptı ve mısırlar kısa süre içerisinde boy attı. Yağışların ardından silajlık mısırın ilk hasadı Gökçimen Beldesi'nde gerçekleşti" dedi.

Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Teknikeri Namık Özbek ise, silajlık mısır ekimine Beyşehir'e bağlı Sevindik, Karabayat, Sadıkhacı, Damlapınar, Gökçimen, A.Esence, Akçabelen gibi yerleşim birimlerinde çiftçilerin büyük ilgi gösterdiğini ve bunun dışında diğer yerleşimlerde de ekiminin yapıldığını söyledi. Yetiştirdiği büyükbaş hayvanlar için kış hazırlığı yapan çiftçinin yaz ayları sonunda tatlı bir telaş içerisine girdiğini anlatan Özbek, "Son yıllarda bölgemizde çiftçilerimiz silajlık mısır ekimine büyük ilgi gösteriyor. Bu nedenle, yöremizdeki çiftçiler hasatta kullanmak üzere özel olarak silaj makineleri de satın alıyor. Bu sayı bu yıl 3'e ulaştı. Beyşehir'de halen 85 çiftçimiz silajlık mısıra verilen devlet desteğinden yararlanıyor. Yararlanmayanları da bu sayının içerisine dahil ettiğimiz zaman 120'ye yakın çiftçi bölgemizde silajlık mısır ekiyor. Düne kadar Beyşehir'de silajlık mısırın ne olduğunu, neye yaradığını bilmeyen çiftçilerimiz göz önünde bulundurulduğunda oluşan bu potansiyelin küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu potansiyelin katlanarak artacağını umuyoruz" şeklinde konuştu.

Bölgede hafta sonu meydana gelen yağışların ardından ilk hasadın Gökçimen bölgesinde yapıldığını belirten Özbek, silajlık mısırın hayvanların kış aylarında yem ihtiyacını karşılamak amacıyla 'turşu' haline getirildiğini söyledi. Hasadın ardından römorklara doldurulan silajın, buğday ve arpa kırıkları ile protein yönünden zenginleştirilmesi işlemine tabi tutulduğunu, tuzlandıktan sonra ise sıkıştırılan ürünün üzerinin örtüldüğünü ve 45 gün bekletildikten sonra hayvanlara verilmeye başlanabileceğini belirten Özbek, "Mısır turşusu haline getirilen ürünün hava aldırılmaması ile iyi sıkıştırılması bu işte dikkat edilmesi gereken en önemli noktadır" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 13:09:31
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 13:15:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
musa yüncü IP: 88.236.136.xxx Tarih : 15.10.2008 21:36:02

sılajlık mısırın tohumunun adı ne fotodaki adamların boyu kısa. bizde 4 metre geldi arifiye mısırı.kullandığımız tohumun adı ne onu öğrenmek istiyoruz.biz mısırı 2. ekim yapıyoruz.teşekkürler