22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Ton bitti, torbaya devam

Soğuk kış günlerinin habercisi sonbahar mevsiminin gelmesiyle vatandaşlar yakacak derdine düşerken, yakacak alım - satımı yapanlar, kömür fiyatlarının 3 senedir yerinde saydığını belirtti.

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde sanayi sitesinde kömür alım - satımı yapan Memiş Güven, piyasadaki kömür fiyatlarının 200 ile 250 YTL arasında değiştiğini, ithal kömürlerin fiyatının ise 180 - 185 dolar arasında satıldığını söyledi. Tunçbilek ile Ermenek kömürünün tonunun 200, Soma kömürünün ise 250 YTL'den satıldığını vurgulayan Güven, "İthal pres kömürlerin tonu 250 YTL, ithal Sibirya kömürün fiyatı ise 180 - 185 dolar arasında değişiyor. Kömür piyasasında 3 yıldır bu fiyatlarla satış yapıyoruz. Buna rağmen istediğimiz satışı gerçekleştiremiyoruz" dedi.

Satışları torba kömürden de olumsuz etkilendiğini kaydeden Memiş Güven, "Kömürün torbaya girmesinin ardından eski işleri özlemeye başladık. Torba kömür moda olunca, vatandaş kömürünü torba torba almaya başladı. Eskiden vatandaşımız kışlık kömürünü ihtiyacına göre, ton kelimesi telaffuz edilerek satın alırdı. Ama, şimdi kömürü artık vatandaşımız havalar soğudu mu, birkaç torba şeklinde satın alıyor. Durum böyle olunca, bu yıl kredi kartına 12 ay vadeli kömür satışına bile başladık. Vatandaş günü birlik yaşıyor, biz de buna ayak uydurduk. Oysa, bundan çok değil, 3 - 5 yıl önce vatandaş, kış ayını atlatıp ilkbahar mevsimi geldiğinde, bir sonraki kış mevsimini düşünüp, erkenden kömürünü alırdı. Artık bu gelenek tarihe karıştı. Bu durum da, işlerimizi olumsuz yönde etkiledi" diye konuştu.

Öte yandan, yakacak derdi sadece kömür masrafıyla da bitmiyor. Bu durumun ise, özellikle dar gelirli aileleri kıyılmış kavak ve çam ile talaş tozuna yönlendirdiği ifade ediliyor. Sanayi sitesinde hizarcılık yapan Selami Sunniyıldız, odun fiyatlarının pahalı olmasının dar gelirli aileleri ton fiyatı 170 ile 225 YTL arasında değişen kıyılmış kavak ve çam ağacına yönelttiğini belirtti.

Kilosu 80 YKr olan talaş tozunun da tutuşturmalık olarak vatandaşların talebi ile karşılaştığını belirten Sunniyıldız, "Odun fiyatlarının yüksek olması, vatandaşları hizarcılara yönlendiriyor. Biz özellikle vatandaşımıza kıyılmış kavakla hizmet veriyoruz. Çuval içerisinde satışa sunduğumuz kavağa halkımız büyük ilgi gösteriyor. Ne var ki, bu yıl satışlarımız istenen düzeyde değil. Geçen yıl eylül ayı en hareketli sezonumuzdu. Bu yıl, daha yaprak bile kımıldamıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 14:43:30
Güncelleme :5 Ekim 2005 Çarşamba 17:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?