18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Toprak analiz kampanyası

Konya'nın Beyşehir Tarım İlçe Müdürlüğü ile Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı tarafından ortaklaşa olarak toprak analiz kampanyası başlatıldı.

Toprak tahlilinin ücretli olmaya başlaması nedeniyle çiftçileri bu dertten kurtarmayı düşünen Beyşehir Ziraat Odası, üreticiye sponsor oldu. Alınan karar uyarınca, Ziraat Odası, Konya Ticaret Borsası'na gönderilecek Beyşehirli çiftçilere ait toprak numunelerinin 6 YTL'lik ücretini karşılayacak. İki yıldır Beyşehir'deki çiftçilere ücretsiz olarak toprak analiz imkanı sağlayan Beyşehir Ziraat Odası'nın, analiz işlemlerinin ücretli hale gelmesinin ardından bu işe sponsor olması, bölgedeki çiftçileri sevindirdi.

Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Nurettin Karşıyaka, toprak analizinin önemi konusunda bilgi verirken, bu yöntemle tarım alanlarında gereğinden fazla gübrenin kullanılmadığını, böylece toprak ve çevrenin kurtarıldığını söyledi. Karşıyaka, fazla gübre kullanımı olmamasının, çiftçinin bütçesindeki zararı da ortadan kaldırdığını belirterek, "Bu nedenle, bölgemizde ziraat odamızla birlikte ortaklaşa bir kampanya başlattık. Bu kampanya çerçevesinde çiftçilerimizden gelen toprak numunelerini analiz için Konya'ya gönderiyoruz. Şu ana kadar tarım ilçe müdürlüğümüze gelen 65 numune, Konya Ticaret Borsası'na gönderilecek" dedi.

Karşıyaka, ayrıca, toprak tahlili yaptıran çiftçilere devlet teşviki getirildiğini vurgulayarak, "Devletimiz ek destekleme primi ödemesiyle çiftçilerimizi toprak tahlili yaptırması hususunda teşvik edecek. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren bu yönetmelikle, toprak tahlili yapılan çiftçimize ek destekleme primi ödenecek. Ama, bu konuda ödenecek rakam henüz açıklanmadı" diye konuştu.

Beyşehir çevresinde tarımla uğraşan 4 bine yakın çiftçi bulunuyor. Bu çiftçilerin yüzde 60'lık bölümü hububat, yüzde 10'u baklagiller, yüzde 5'i pancar ve geriye kalan yüzde 25'lik kısmı ise diğer ürünlerin ekimini gerçekleştiriyor.

.
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2005 Pazartesi 11:26:33
Güncelleme :18 Ekim 2005 Salı 15:12:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?