18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

Yılın buğday hasadı

Konya'nın Beyşehir İlçesi'nin sahil yerleşimi olan Gölkaşı köyünde adaları turizme kazandırabilmek için kolları sıvayan muhtarlık, gelir elde edebilmek için Gölkaşı Adası'nda 400 dekarlık alanda buğday ekti. Ancak, adada ekimi yapılan buğdayın ekimi, mahsulün kaldırılması ve köy merkezine taşınması Beyşehir Gölü'nde ortaya ilginç görüntüler çıkardı.

Adadaki arazilerin sürülmesi, mahsul sonu ekinlerin biçilmesi için gereken tonlarca ağırlıktaki traktör ve biçerdöver gibi araçlar, göl yüzeyinde bu iş için özel olarak hazırlanmış dubalar üzerinde yüzdürülerek geçirildi. Gölkaşı Köyü Muhtarlığı, hasat sonrasında yaklaşık 60 tonluk bir rekolte elde ederken, üründen masraflar çıktıktan sonra yaklaşık 10 bin YTL'lik bir gelir elde edilmesi hedefleniyor.

Beyşehir Gölü'nün irili ufaklı adalarından olan Gölkaşı Adası'nın sahil köyüne yaklaşık 2 kilometre mesafesi olduğunu ve 670 dekarlık bir alana sahip bulunduğunu belirten köy muhtarı Mesut Aydoğan, doğal güzellikleri olduğu gibi duran bu adayı turizme kazandırabilmek için muhtarlık olarak azalarla birlikte el ele vererek harekete geçtiklerini belirterek, "Bunun için öncelikle muhtarlığımızın gelir kaynaklarını artırmamız gerekiyordu. Bu nedenle, yerleşim sınırlarımız içerisinde olan bu 4 adadan Gölkaşı Adası'nı tarımsal amaçlı kullanıp, iyi bir gelir elde etmeyi hedefledik. Bu yıl bir başlangıç oldu. Boş olarak atıl vaziyette bekleyen ve değerlendirilemeyen adamızın 400 dekarlık kısmına buğday ektik. Önümüzdeki yıl daha geniş bir alanda ekim yapmayı planlıyoruz. Adada ilk ekim olduğu için ve domuzların verdiği zararlar nedeniyle, bu yıl verim biraz düşük oldu ama, önümüzdeki yıllarda elde edeceğimiz gelirin daha iyi olacağını düşünüyoruz. Mahsul sonunda yaklaşık 60-70 ton buğday kaldırdık. Masraflar çıktıktan sonra muhtarlığımıza 10 bin YTL civarında bir gelir sağlamayı bekliyoruz" dedi.

BİÇERDÖVER GÖLDE YÜZDÜRÜLDÜ

Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünde bulunan adalarında tarım yapmanın oldukça güç şartlar altında gerçekleştiğini belirten Aydoğan, adada eskisi gibi ilkel yöntemlerle ekim ve hasat yapamayacaklarını, teknolojinin sunduğu imkanları bu bölge için de seferber ettiklerini belirterek, "Adaya buğday ektik ama arazilerin sürülmesi, ekinlerin biçilmesi ve mahsulün kaldırılarak, köyümüze nakledilmesi gerekiyordu. Bu iş için bir traktör, römorku ve ekipmanları ile biçerdöver de lazımdı. Tonlarca ağırlıktaki bu araçları Gölkaşı köyünden göl üzerinde yüzdürerek karşı adaya geçirmemiz gerekiyordu. Bunun için 10 ton taşıma kapasitesi olan özel bir duba hazırlattırdık. Bu dubanın üzerine bindirdiğimiz biçerdöver, traktör ve ekipmanlarını hem karşıya geçirdik, hem de dönüşte tekrar aynı yöntemle geriye getirdik" dedi.

Göle düşme riski nedeniyle her biçerdöver sahibinin adada çalışmayı kabul etmediğini, ancak böyle bir durumda zararının karşılanacağını taahhüt etmeleri nedeniyle adada faaliyet gösterecek bir biçerdöver bulduklarını anlatan muhtar Aydoğan, "Adada kaldırılan buğday da duba üzerinde karşıya geçiriliyor. Herkesin harman yeri güneşin altındaki arazisidir. Ama, bizim harman yeri Beyşehir Gölü'nün içerisi oluyor. Dubalarla getirilen buğdaylar, göl kenarında bekleyen helezon makineleri vasıtasıyla su içerisinde nakil vasıtalarına aktarılıyor" şeklinde konuştu.

Öte yandan, biçerdöverin operatörü Şevket Akıncı ise Akşehir İlçesi'nden Beyşehir'e geldiğini, hayatında ilk kez bir adada ekin biçtiğini belirterek, "Türkiye'de herhalde bu ilk kez oluyor. Adada 2.5 gün süren bir çalışmam oldu. Bu işin en ilginç yanı ise biçerdöverin göl üzerinde adaya götürülüp, getirilişi oldu" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2005 Cumartesi 13:50:53
Güncelleme :13 Ağustos 2005 Cumartesi 18:23:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?